Ta se novou náměstkyní primátora stala na mimořádném jednání kladenských zastupitelů. Hlasy jí ve volbě dali koaliční partneři VPK, ANO 2011 a KSČM. Opoziční ODS a ČSSD se hlasování zdržely.

Ještě před volbou Marcela Malcová čelila prvnímu problému. Bývalý primátor a opoziční zastupitel Dan Jiránek (ODS) vůči ní vznesl námitku, zda i nadále hodlá vykonávat svou lékařskou praxi. Podle něj by to totiž bylo v rozporu se statutem uvolněného člena zastupitelstva.

Ordinace bude fungovat dál

„To znamená, že nevykonáváte jiné zaměstnání, ani jinou činnost. V městském zastupitelstvu je situace jiná než v parlamentu či senátu, kde politik může být i ve vězení a pobírat za to náhrady," prohlásil Jiránek.

Nová náměstkyně ale podle svých slov lékařskou praxi ukončit nemíní.
 „Ta pozice je slučitelná. Nejsem jediný lékař, který je v politice a má praxi. Ordinace bude fungovat dál. V případě potřeby do ní za sebe mám náhradu," konstatovala lékařka a nová náměstkyně primátora.

Marcela Malcová hodlá ve své funkci náměstkyně pokračovat v trendu nastoleném současnou koalicí a navázat na práci své předchůdkyně. Důvodem, proč vstoupila do politiky, je mimo jiné právě oblast zdravotnictví.

(Ne)dostupnost zdravotní péče

Na dotaz novinářů, zda by mohla být konkrétnější, zprvu nechtěla reagovat, nicméně poté uvedla potřeby zlepšit dostupnost zdravotní péče, která je podle ní poněkud roztříštěná. 

„V nemocnici funguje moderní urgentní příjem, který by mohl být lépe využíván. Nemocnice potřebuje také mladé perspektivní doktory a sestry," řekla Marcela Malcová.

Mezi její civilní koníčky patří kromě práce a zahrádky i golf. Handicap v něm má v současnosti 28.

Čtěte také: Zemřela náměstkyně primátora Kladna Libuše Švábová