Dříve se nabídkové ceny vždy držely pět až deset procent nad úrovní cen prodejních. Dnes ale po volném bytě skočí množství zájemců, a tak se prodává skoro za to, za co developer byt nabízí. Ukázala to analýza trhu, zpracovaná společnostmi Trigema, Skanska Reality a Central Group. Podle ní prodejní cena metru čtverečního nového bytu v Praze vzrostla na 145 749 korun za metr čtvereční a cena nabídková se na konci prvního čtvrtletí pohybovala na úrovni 150 tisíc.

Kam až se posunou krajní meze?

V důsledku takto razantního nárůstu se krajní cenové meze nového bydlení v Praze posunuly ze 60 tisíc a 120 tisíc korun na 100 a 200 tisíc za metr čtvereční.

„Na počátku roku 2021 tvořil nejlevnější segment v oblasti prodaných bytů 23 procent, nejdražší pak ani jediné procento. Zkraje letošního roku jsme z celkového počtu evidovali prodeje bytů s cenou nižší než 100 tisíc korun ve výši jednoho procenta,” uvedl Marcel Soural, šéf holdingu Trigema, a dodal, že během jediného roku se situace významně změnila i na opačném konci spektra – z celkového počtu prodaných bytů sedm procent z nich překročilo částku 200 tisíc za metr čtvereční.

Souvislé území od mostu Legií ke Štefánikovu mostu se stane novým bulvárem a obchodní třídou, zásadní proměnou projdou ulice Na Příkopě, 28. října, Jungmannovo náměstí a Revoluční ulice.
Kritizovaný kruhový objezd u Prašné brány v Praze půjde pryč, vrátí se tramvaje

Situaci na poli nového bydlení v Praze dlouhodobě sleduje i Deloitte Develop Index (DDI), a to ve dvouměsíčních intervalech. Podle jeho aktuálního vydání se nabídkové ceny nových bytů ke konci měsíce dubna usadily na částce 151 200 korun za metr čtvereční. Ve stejném období roku 2021 to bylo “jen” 125 400 korun.

Staví se, ale málo

„V závěru dubna byly v Praze v nabídce bytové jednotky z celkem 262 rezidenčních projektů. V případě 98 projektů se jednalo o objekty již dokončené, 124 projektů bylo ve výstavbě a 40 projektů se nacházelo ve fázi před zahájením výstavby,“ uvedl Petr Hána, senior manažer v oddělení realit a stavebnictví ve společnosti Deloitte.

Podle analýzy Central Group je v Praze nyní v přípravě k 134 tisíc bytů, ovšem toto číslo zahrnuje i projekty zamýšlené, rozpracované a na samém začátku povolovacího procesu. Jde tedy i o byty, které vzniknou za mnoho a mnoho let, pokud vůbec. Padesát tisíc bytů z nich se už dostalo do fáze, kdy má alespoň schválenou studii o vlivu na životní prostředí, územní rozhodnutí nebo stavební povolení.

Takto by podle vizualizací měl vypadat nový rezidenční areál na pravém břehu řeky Vltavy, který vyroste na brownfieldu po bývalém cukrovaru.
Proměna bývalého cukrovaru: V Modřanech vznikne bezmála osm set bytů

„Z údajů ČSÚ vyplývá, že loni se v bytových domech povolilo 8031 nových bytů. Jedná se o nejlepší výsledek od roku 2007, kterým se ale nenechme uchlácholit. Kvůli deficitu z minulých let Praha potřebuje ročně povolovat a stavět minimálně deset až patnáct tisíc nových bytů. Bez toho se krize bydlení v metropoli nevyřeší," upozornil Dušan Kunovský, šéf Central Group.

Cesta z města pokračuje

„Z mimopražských regionů v oblasti nabídky nového bydlení v prvním čtvrtletí trhu dominoval Středočeský kraj. V závěru března se zde nacházela zhruba tisícovka nových bytů a prodeje se v průměru uskutečnily za 96 636 korun za metr čtvereční,” uvedl Marcel Soural.

Jak uvádí ČSÚ, v průběhu letošních prvních čtyř měsíců se v Praze a Středočeském kraji začalo v rámci zcela nové výstavy budovat 4700 bytů.

Počet připravovaných bytů v Praze. Číslo zahrnuje i projekty zamýšlené. Jde tedy i o byty, které vzniknou za mnoho a mnoho let, pokud vůbec.Počet připravovaných bytů v Praze. Číslo zahrnuje i projekty zamýšlené. Jde tedy i o byty, které vzniknou za mnoho a mnoho let, pokud vůbec.Zdroj: Central Group

V celkovém součtu takzvaně nově zahájených bytů je na tom o něco lépe Středočeský kraj (2450) než Praha (2251). V metropoli se ale narozdíl od jejího okolí více nových bytů staví v bytových domech a méně připadá na domy rodinné. „Je to důsledek nedostatku stavebních ploch a velmi drahých pozemků. Právě vysoká cena se lépe rozloží u domu s více byty, takže kupující nemusí platit plnou cenu pozemku, ale jen poměrnou část. Navíc získat pozemek pro výstavbu rodinného domu v Praze je kvůli minimální nabídce velmi složité a především drahé,” okomentoval data Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol.