Podle Petra Pošty z tiskového oddělení Českých drah zájem o službu stále roste: „V Praze a okolí loni využilo tuto službu přes patnáct set zákazníků, což je zhruba o šest set více než v roce předchozím."

Včetně nových půjčoven letos bude ve všech pražských a středočeských půjčovnách k dispozici celkem 90 kol. Půjčená kola lze zdarma přepravit po řadě tratí, výhodou je také možnost je bezplatně uschovat. „Bicykly z vybraných půjčoven například v Polabí je navíc možné vrátit v některé z půjčoven v okolí, například kola z hlavního nádraží v Nymburce lze vrátit i ve stanicích v Kolíně, Lysé nebo Poděbradech," vysvětluje mluvčí Českých drah. Díky tomu si mohou cykloturisté plánovat výlety bez nutnosti vracet se do výchozí stanice.

Chmelaře honí čas i nedostatek brigádníků
Chmelaře honí čas i nedostatek brigádníků

„Využili jsme tuto službu už několikrát. Nechtělo se nám kola tahat na střeše auta. Přijeli jsme vlakem do Nymburka, půjčili si kola, projeli se nejdříve do Lysé, potom do Poděbrad. Byl to krásný výlet," pochvaluje si Jana Loudová.

„Při zapůjčení kola je nezbytné podepsat smlouvu, předložit dva osobní doklady, občanský, řidičský průkaz nebo například In Kartu Český drah, zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci," připomíná Pošta.

Půjčovny kol v západní části Středočeského kraje zřídila pro turisty i některá města. Půjčit kolo si tak můžete v Dobříši, Berouně či Hýskově. „Turisté, kteří Dobříší třeba jen projíždějí, si mohou uschovat osobní věci a vyrazit na kolech do okolí," říká k novince mluvčí dobříšské radnice Nikol Sevaldová. Podle některých Deníkem oslovených měst by tuto službu měly zajišťovat soukromé subjekty, nikoliv města. 

Ilustrační foto
Hlasujte pro Sympaťáka 15. týdne