Z dřívější ankety Deníku vyplynulo, že radnice některých středočeských měst čekají, zda budou vypsány dotace na úpravy bydlení přizpůsobeného pro lidi, jejichž potřebám běžné byty nestačí. I o tyhle peníze se je nyní možno ucházet. Jedná se navíc o mnohem kulatější sumičky.

„Na Bytové domy bez bariér je připravena částka 200 milionů korun; se stejnou sumou počítá i rozpočet na dotační titul Pečovatelské byty,“ uvedla v pondělí Vároši.

S tím, že v rámci podpory bezbariérovosti lze získat podporu ve výši 50 procent nákladů na projekty usnadňující přístup do bytových domů o čtyřech a více nadzemních podlažích: na doplnění domu výtahem do 800 tisíc na jednu zdviž a na bezbariérovou úpravu vstupu do domu do 200 tisíc. Na jeden pečovatelský byt – jde o bydlení určené pro seniory nad 65 let a osoby fyzicky závislé na jiných – pak lze získat dotaci až 600 tisíc korun.

Ilustrační foto
Za rok má kraj rozjet nové kotlíkové dotace

O peníze je možno žádat také v rámci dalšího programu, který ministryně Klára Dostálová (za ANO) označila za „dotační trvalku“. Na výstavbu nájemních bytových domů v rámci Komunitních domů seniorů je připraveno 150 milionů. Opět lze získat až 600 tisíc korun na jeden byt – v tomto případě se však jedná o budování domů o 10 – 25 nájemních bytech, jejichž povinnou součásti je sdílená místnost. Určeny jsou lidem nad 60 let, kteří jsou samostatní (nebo jim postačí sousedská výpomoc).

Dalších 50 milionů je pro rok 2019 nachystáno v rámci programu Technická infrastruktura, podporujícího budování komunikací, vodovodů a kanalizace. Na jeden zasíťovaný pozemek, kde následně vznikne stavba pro bydlení, lze získat 80 tisíc korun.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Kraj žádá o dotaci, aby měl na dotace pro mládež