Jeho znění včetně jedenácti příloh se stanovisky orgánů státní správy a ochrany přírody bylo oficiálně zveřejněné na úřední desce Středočeského kraje v úterý. Předpokládaná doba výstavby od prvního výkopu do kolaudace je 128 týdnů.

Mezinárodní komunikace I/3 (E55) prochází středem Olbramovic a rozděluje je na dvě poloviny. Zhoršuje životní prostředí v obci a zejména v dopravních špičkách vytváří velmi nebezpečné situace pro chodce. Na druhou stranu pěší a zemědělský provoz uvnitř obce narušují plynulost dopravy na silnici a mají za následek časté dopravní nehody.

Výstavba východního obchvatu v délce 3,42 kilometru by měla po dokončení výkupu pozemků a vydání stavebního povolení začít v šesti etapách v druhé polovině letošního roku. Rozhodující zemní práce se odehrají mimo těleso stávající silnice s minimálním vlivem na tranzitní provoz.

V dalších fázích stavby, při budování mimoúrovňové křižovatky na východním okraji Olbramovic, bude omezená jízda vozidel po místních komunikacích k částem obce Semtín (Semtínek) a Městečko.

Největší omezení

Pro motoristy na hlavním tahu nastane největší omezení při páté etapě, která potrvá asi osm týdnů. Vozidla ze směru od Tábora na Prahu budou při napojování původní silnice na obchvat jižně od Olbramovic usměrňovaná dopravním značením po stávající vozovce, opačný směr od Prahy objede napojovaný úsek kolem vlakového nádraží a přes Veselku.

Protože na objízdné trase kolem obytných domů není možné vzhledem k jejich blízkosti postavit dočasné protihlukové stěny, bude snížená maximální rychlost na 40 km/h.

V průběhu hlučných zemních a stavebních prací v obci bude provoz dozeru, grejdru, skrejpru, zeminového válce a vrtné soupravy potřebné pro hlubinné zakládání opěr a pilířů mostů časově omezený mezi 7. a 21. hodinu.

Nehodovost u Olbramovic za 10 letPodle statistického vyhodnocení Centra dopravního výzkumu se na správním území obce Olbramovice na komunikacích I. třídy stalo za posledních 10 let 151 nehod.

Dopravní prognózy pro rok 2028 bez zprovoznění dálnice D3 předpokládají intenzitu provozu na hlavní silnici I/3 23 tisíc vozidel denně.

Po zprovoznění D3 dojde k významnému poklesu dopravy v Olbramovicích na 6000 vozidel v obou směrech za 24 hodin. Zdroj: EIA

Čtěte také: O obchvatu města vedení Benešova i jeho obyvatelé stále jen sní