S nápadem vytvořit jednohlavé karty, na kterých šermíře, slona či fontánu nahradí kladenské dominanty a osobnosti, přišli zakladatelé spolku Halda Roman Hájek a Petra Líbová. Ivan Kubát také přišel na to, aby se s kartami dobře hrálo, musí základní prvky, na které jsou lidé zvyklí, zůstat na stejném místě.

Každá barva se svými motivy vztahuje k jinému tématu – zelené k hornictví, žaludy k hutnictví, červené k umění a architektuře a kule ke sportu. Na kartách tak vedle Poldinky nebo Jaromíra Jágra najdete haldářku, klikovou hřídel, kladenského rodáka a starostu Chicaga Antonína Čermáka, malířky sestry Válovy nebo třeba fotbalového kanonýra Františka Kloze.

Večer pro nemachrující hráče

Karty zároveň navazují na fenomén kladenské lóry. Asi žádné jiné město není spojené s konkrétní karetní hrou tak jako Kladno s lórou. Také proto si podle tvůrců svoje karty zaslouží. Součástí každého balíčku jsou navíc podrobná pravidla, jak si lóru mohou vyzkoušet třeba i ti, kdo o ní zatím jen slyšeli.

Studenti uspořádali Kladenský majáles, oslavili mládí, jaro i studentský život.
OBRAZEM: Studenti uspořádali Kladenský majáles. Nabídl dokonce i svatbu

Doprovodné akce k vydání karet navíc křtem nekončí. Na 17. května připravili tvůrci ve spolupráci s Domem 550 Lórový karbanicko-gurmánský večer pro nepolíbené, nezkušené a nemachrující hráče, který zkombinuje možnost vyzkoušet si lóru s gastronomickým zážitkem v duchu 19. století. Podrobnosti k akci jsou na www.haldakladno.cz.