Účastníci cvičení, včetně novinářů, si v Oblastní nemocnici Kladno vyslechli bodový scénář pro řešení krizové situace při výpadku energie a následně si prohlédli záložní dieselový nemocniční zdroj, který by v době krize dokázal elektřinu na nějakou dobu vyrobit. Hlavní pozornost byla však upřena na kladenskou elektrárnu Alpiq Generation, kde byl proveden takzvaný start ze tmy. Kladenská elektrárna jako jediná v kraji dokáže nastartovat diesel agregát a dále plynovou turbínu, která umožní znovunajetí elektrárny do provozu a dokáže dodat energii do všech středočeských vedení a současně i pro Prahu.

„Vyhodnocení poznatků, které jsme během cvičení získali, ukáže dopady takovéto krizové situace na základní životní potřeby obyvatelstva a infrastrukturu v kraji. Závěry z cvičení pak přispějí k zabezpečení vlastních potřeb kraje v oblasti energetické soběstačnosti cestou mobilních náhradních zdrojů elektrické energie a je nutné je promítnout do akčního plánu územní energetické koncepce Středočeského kraje,“ zdůraznila hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011), která je předsedkyní Bezpečnostní rady a krizového štábu kraje.

Hygienici pří prověřování hospod a restaurací. Ilustrační foto.
V kuchyni hygieniky překvapila kočičí miska

Vyhodnocení cvičení nebude jednoduchým úkolem. Kraj ve spolupráci s HZS Středočeského kraje a dalšími zapojenými subjekty, po vyhodnocení provedeného dotazníkového šetření v území a dle získaných informací z průběhu cvičení, zpracuje vyhodnocení s návrhy technických, personálních i organizačních opatření v oblasti ochrany obyvatelstva, k zodolnění komunikačních a informačních systémů, a ke zlepšení energetické soběstačnosti. Vyhodnocení bude následně předloženo k projednání v Bezpečnostní radě kraje a v Komisi Rady kraje pro bezpečnost a IZS. Oblast energetické odolnosti významně přesahuje působnost kraje a je třeba ji řešit zejména ve spolupráci s energetiky, hl. m. Prahou a dotčenými ústředními orgány státní správy. V tomto směru budou využity zkušenosti, materiály a analýzy již zpracované v rámci této problematiky. Tajemník Bezpečnostní rady a krizového štábu kraje Ing. Luboš Navrátil dodal, že na získané poznatky, které povedou k přijmutí reálných opatření pro fázi přípravy, a řešení následků takovéto krizové situace si budeme muset počkat do konce roku.

Cvičení „Blackout 2018“ mělo také prověřit průnik prvotní informace o rozsahu výpadku elektrické energie od energetiků, připravenost a funkčnost náhradních zdrojů elektrické energie i možnosti dodávek pohonných hmot do těchto náhradních zdrojů. Kraj společně s dalšími zapojenými subjekty zorganizoval v rámci cvičení i praktické ukázky jako start náhradního zdroje elektrické energie a ověření teoretických parametrů v praxi, doplnění PHM. Součástí cvičení byla i simulace postupné obnovy dodávky elektřiny ve vyděleném ostrovním provozu distribuční soustavy na území Středočeského kraje pomocí zdroje schopného startu ze tmy po celkové ztrátě napětí v přenosové soustavě, a tím i distribuční soustavě 110 kV ČEZ Distribuce.

Ilustrační foto
Léto záchranářů: rušnější než loni

„Pro účely cvičení jsme připravili možný scénář obnovy dodávky elektřiny po celém území Středočeského kraje po kolapsu přenosové soustavy, kdy návrat do plného obnovení dodávky elektřiny z přenosové soustavy do naší distribuční soustavy bude trvat až 50 hodin,“ vysvětluje předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Distribuce, a.s. Ing. Martin Zmelik, MBA. „Již v loňském roce jsme ve spolupráci s krajem, PREdistribuce, a.s., Hasičským záchranným sborem hl. m. Prahy a Hasičským záchranným sborem Středočeského kraje připravili návrh kategorizace vybraných objektů. Ve výsledném seznamu je ve Středočeském kraji více než 1 000 prioritních objektů napájených z naší distribuční soustavy vysokého a nízkého napětí. Díky cvičení Blackout jsme si nyní mohli nanečisto vyzkoušet možný postup obnovy dodávky elektřiny pro tyto objekty. Navíc kategorizace objektů má být zahrnuta v připravované metodice Ministerstva průmyslu a obchodu,“ dodává Martin Zmelík.

„V rámci připraveného scénáře vyhlášení Stavu nouze v energetice řešili dispečeři ČEPS ve spolupráci s kolegy z ČEZ Distribuce fiktivní zajištění obnovy napájení vlastní spotřeby jaderných a systémových elektráren i rozvoden v regionu. Cvičení Blackout 2018 úspěšně prověřilo připravenost ČEPS na řešení rozsáhlého výpadku elektrické energie i následné obnovení dodávky elektřiny spotřebitelům,“ vysvětlil člen představenstva ČEPS, a.s. pověřený řízením úseku Energetický obchod a dispečerské řízení. Zbyněk Boldiš.

Praktická ukázka zprovoznění elektrické sítě „ze tmy“ pomocí plynové turbíny kladenské elektrárny Alpiq Generation (CZ) s.r.o. proběhla úspěšně a podařilo se tak cvičně vytvořit energetický ostrov ve středních Čechách. „Vyzkoušeli jsme naši schopnost uvést do provozu energetické zdroje v Kladně, a to i po celkové ztrátě napětí v elektrické soustavě. Prakticky jsme předvedli, že blok č. 8 by byl, v případě totálního blackoutu, klíčovým článkem při zajištění nouzového zásobování elektrickou energií. Zároveň se potvrdilo, že technologie, použitá v naší kladenské elektrárně, by výrazně přispěla k obnovení dodávek elektrické energie do sítě, a tím k zajištění její stability.“ zdůraznil generální ředitel Alpiq Generation (CZ), Milan Prajzler

Cvičení se zaměřilo i na problematiku zajištění nouzového zásobování obyvatelstva pitnou vodou při simulované mimořádné situaci na Benešovsku. „Ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství se podařilo vyškolit téměř sto zástupců obcí v ovládání mobilní úpravny pitné vody. Dále jsme také ve spolupráci s HZS ČR úspěšně vyzkoušeli tzv. krizové karty, které usnadní jednotkám Integrovaného záchranného systému tankování pohonných hmot během krize,“ informoval předseda Správy státních hmotných rezerv České republiky - Pavel Švagr.

Scénář taktického dvoudenního cvičení připravil Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje. „Hlavním cílem bylo prověřit součinnost všech složek, orgánů a subjektů, které se cvičení zúčastnily, a aplikovatelnost krizových plánů v praxi. Přestože podrobné vyhodnocení potrvá v řádu měsíců, můžeme už teď říci, že vše proběhlo podle plánu a podstatné záměry cvičení byly naplněny. Předpokládám, že na základě výstupů a nových poznatků bude možné upřesnit a zdokonalit krizový plán kraje, aby bylo možné tento typ krizové situace v reálu řešit ještě rychleji a efektivněji,“ řekl ředitel Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Miloslav Svatoš.

Ilustrační foto.
Milionová zpronevěra dostala u soudu odklad