Aktivitu klíšťat hodnotí meteorologové pěti stupni obdobnými školnímu známkování. Jestliže udělili jedničku či dvojky – a nyní to platí nejen pro Středočeský kraj, ale celorepublikově – znamená to, že riziko napadení klíšťaty hodnotí jako zanedbatelné až mírné. I tak platí doporučení po pobytu v přírodě se prohlédnout – a případně odstranit přisáté roztoče.

Za rizikovější prostředí označuje ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová okraje lesů, luk, břehy vodních toků, zarostlé neudržované plochy či listnaté a smíšené porosty.

Hejtmanka Petra Pecková na očkování proti koronaviru v Říčanech.
Jedna injekce z bezmála půl milionu. Hejtmanka Pecková se pochlubila očkováním

Právě s odkazem na aktuální údaj meteorologů potvrdila v pátek Deníku i Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice, že kolem problémů s klíšťaty je zatím klid. Hygienici sledují vývoj onemocnění, u nichž klíšťata patří k nejvýznamnějším přenašečům – tedy klíšťové encefalitidy a lymeské boreliózy. Loni zaznamenali významný meziroční pokles. Podle všeho to souvisí se zásadními změnami, které do života většiny lidí vnesl koronavirový rok 2020.

Očkování je třeba skloubit

Nejvyšší čas k tomu, aby od slov přešli k činům, mají nyní lidé, kteří se chtějí nechat proti klíšťovce očkovat. A to navzdory tomu, že před sezonou se používá zrychlené schéma očkování s podáním druhé dávky po čtrnácti dnech, připomněla Šalamunová.

Deníku vysvětlila, že tohle očkování je třeba oddělit od nyní také velmi aktuální vakcinace proti koronaviru. „Mezi těmi dvěma očkováními je třeba zachovat rozpětí minimálně 14 dní; raději ale více,“ upozornila.

Luboš Mandík, vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální příbramského územního pracoviště Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.
Úředně je venkovní voda skvělá. Jen neláká ke koupání kvůli počasí

Připomíná v té souvislosti, že lidé by se v této věci měli poradit se svým praktickým lékařem. Jednak je praktik tím, kdo nejlépe zná zdravotní stav svého pacienta, jednak očkování proti koronaviru jich většina získá právě v ordinaci svého praktického lékaře. A ten bývá tím, kdo může reagovat na potřebu úpravy termínu podání očkovací látky.

V případě, kdy se zájemce o vakcínu proti covid-19 zaregistroval k jejímu podání v očkovacím centru (a takových je zatím většina), dostane pevný termín, se kterým „hýbat“ není možné.

Onemocnění přenášená klíšťaty ve Středočeském kraji

Onemocnění 2019 2020 Meziroční rozdíl v nemocnosti
Klíšťová encefalitida 66 (4,9) 48 (3,4) -30,6 procenta
Lymeská borelióza 333 (24,6) 193 (13,9) -53,5 procenta


Zdroj: výroční zpráva o činnosti Krajské hygienické stanice Středočeského kraje; údaje uvádějí absolutní počty případů a v závorkách nemocnost v přepočtu na sto tisíc obyvatel