Například pomocí barevného odlišení naznačuje spádovost do regionu takzvaných pověřených knihoven, zajišťujících metodické vedení, ale třeba i obměnu knihovního fondu. Vedle kladenské vědecké knihovny, která je ještě o úroveň výš, fungují takováto pracoviště v Benešově, Kutné Hoře, Mladé Boleslavi a Příbrami.

Z laického pohledu nová krajská mapa zaujme především názorným zobrazením hustoty sítě veřejných knihoven ve středních Čechách. Často nechybí ani v menších obcích, ba i na vesnicích; leckdy tam plní také funkci malého komunitního a kulturního centra, kde se se lidé scházejí nejenom kvůli vypůjčení čtiva. Případní všetečkové si na mapě mohou snadno vyhledat třeba to, že nejseverněji položená knihovna ve středních Čechách je v Ouči na Mladoboleslavsku, zatímco ta nejjižnější leží ve Střezimíři na Benešovsku. Náležité přiblížení mapy však umí znázornit i to, že na území středních Čech zůstávají také „bílá místa“.

Ilustrační foto
Opozice chtěla koordinátora pro obchvaty. Neuspěla

Samotná krajská mapa nenabízí kromě IČO a s ním propojených údajů další informace – díky odkazům na webový server Knihovny.cz a na mapový server Mapy.cz lze však jediným kliknutím dohledat řadu podrobností: o poskytovaných službách, otevírací době, kontaktech či případných webových stránkách; mapová aplikace umožní třeba i navigaci.

Ilustrační foto.
Krajský úřad má pátrat, kam se poděly tisíce kubíků suti

Krajský úřad Středočeského kraje - ilustrační foto
Odbojářům má kraj poskytnout drobnou podporu