Vyhláška už si vybírá svou daň. Někteří provozovatelé své školní bufety hned k 1. lednu uzavřeli.

Jana Tomicová, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Středočeského kraje je i přesto přesvědčená, že 'pamlsková vyhláška' tolik bufety na základních školách nezasáhla. „Zavřeli prodejci, kteří vycházeli z toho, po čem byla mezi žáky škol velká poptávka. V tomto případě se jednalo ve velké míře hlavně o nezdravé výrobky," poznamenala.

Zároveň zdůraznila, že vyhláška tolik omezující, jak se říká, není. „Že by se mohla v bufetech a automatech prodávat pouze voda, není pravda. Stále lze připravit chutné a přitom zdravé svačiny," podotkla ředitelka.

Přesto školy na Kolínsku, Kutnohorsku a Benešovsku pomalu dopady vyhlášky pociťují. Vypořádávají se s nimi různě. Například na Základní škole v Pláňanech na Kolínsku provozovatel bufetu omezil výběr potravin a funguje dále.

Naproti tomu na Základní škole Jana Palacha v Kutné Hoře je od ledna bufet zavřený. Hlavním důvodem byla právě nová vyhláška. Na Základní škole Dukelská v Benešově dopady nepostihly bufet, nýbrž automat. Jeho provoz ale škola neukončila. „Změnili jsme sortiment tak, aby vyhlášce vyhovoval," uvedla ředitelka školy Hana Procházková.

Víceletá gymnázia

Pamlskovou vyhlášku museli ještě více řešit na víceletých gymnáziích. Důvodem zdejšího rozporu byl fakt, že vyhláška se týká žáků do patnácti let, ale starších už ne. Například na kolínském a benešovském gymnáziu bufety „přežily" vlivem velmi radikálního kroku. Mohou sem nyní chodit pouze studenti z vyšších ročníků.

Na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře, kde je také víceleté gymnázium, raději přistoupili k mírnějšímu řešení. „Se zredukovaným sortimentem bufet zatím funguje," uvedl ředitel gymnázia Vladislav Slavíček. I zde budou velmi brzy řešit otázku existence bufetu. Důvod ale bude jiný.

Současná provozovatelka bufetu na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře končí k 15. únoru. Překvapivě ale hlavním důvodem není vzniklá 'pamlsková vyhláška', nýbrž zaváděná elektronická evidence tržeb. Gymnázium již za ní hledá náhradu.

Obsah tuku

Ti provozovatelé bufetů, kteří se po 1. lednu udrželi, se nyní potýkají s méně atraktivní nabídkou. Vyhláška totiž jasně definuje obsah soli, který mohou prodávané potraviny mít. Značná část dosavadního sortimentu školních bufetů tak zmizela jen kvůli tomu.

Problémem jsou ale také tuky. Vznikají tak paradoxy. Například ovesné vločky, které jsou zdraví dětí prospěšné, danou hladinu tuku překračují a rovněž tak musely ze školních bufetů zmizet. Tyto problémy by mohla v budoucnu vyřešit databáze, která by vymezila produkty, jež se na základních školách prodávat mohou. Ta ale zatím neexistuje a provozovatelé bufetů se tak musí spoléhat na uvedené obsahy na obalech produktů.

„Prodejce musí být přece znalý v tom, co se píše na obalu výrobku," uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jana Tomicová. Zároveň si ale myslí, že výrobci potravin budou na 'pamlskovou vyhlášku' rychle reagovat a brzy tak přijdou na trh konkrétní produkty, které budou předepsaným normám vyhovovat.

Zdravá svačina

Zatím se ale provozovatelé bufetů musí vypořádávat s tím, že, když připraví žákům podle 'pamlskové vyhlášky' zdravou a požadavkům vyhovující svačinu, žáci si ji nekoupí. Neláká je buď chuťově, nebo je drahá a je tak lepší si ji připravit doma.

Nutriční terapeutka Šárka Drábková dala Deníku tip na vhodnou svačinu podle norem vyhlášky. „Pro děti na dopoledne doporučuji ovoce a mléčný výrobek, například jogurt," řekla.

Kromě čerstvého ovoce a zeleniny mohou provozovatelé bufetů prodávat také například kváskový žitný chléb se zdravým sýrem.

Silná vlna kritiky

Všeobecně je ale 'pamlsková vyhláška' terčem silné vlny kritiky. Někteří provozovatelé bufetů jsou totiž přesvědčeni, že vychází vniveč. Pokud si nekoupí žáci sušenku či sladký nápoj ve škole, přinesou si ho z domova nebo se po cestě do školy zastaví v obchodě.

S tím souhlasí i část rodičů, která se proti vyhlášce bouří. Například Alena Tomanová z Kutné Hory, dávala svému synovi Antonínovi pravidelně peníze, aby si ve školním bufetu koupil svačinu.

„Většinou si chodil pro jablíčko, housku či toast a nějakou sladkost, pokud dostal chuť. Teď je ale bufet zavřený. Myslím si, že děti si nezdravé potraviny stejně koupí cestou do školy. Můj syn třeba chodí do školy kolem supermarketu," dodala oslovená maminka.

Čtěte také: Člověk musí počítat i cukr, který denně vypije