Ještě v sobotu ráno přitom starosta obce Miroslav Stoklasa (Jdeme dál) varoval před nebezpečím, které volně se pohybující kočkovitá šelma o hmotnosti kolem 55 kilogramů může představovat. Upozornil, že hladové zvíře by mohlo za svou potravu považovat nejen volně se pohybující psy, ale i menší děti – včetně miminek v kočárcích stojících na oplocených zahradách.

Stoklasa se také netají tím, že v souvislosti s útěkem pumy hodlá podat trestní oznámení na provozovatele minizoo. Na webových stránkách obce, kde průběžně informoval o vývoji situace, navíc potvrdil, že aktuální vývoj situace nic nemění na úsilí o to, aby zoo v obci ukončila svou činnost. V sobotu mimo jiné chovatele vyzval, aby jako vstřícný a preventivní krok všechny své kočkovité šelmy z obce odvezl – a přesunul je do odpovídajícího zařízení.

Stavební úřad se zoo již v minulosti zahájil řízení o odstranění nepovolených staveb. Aktuální útěk šelmy, který se opakoval téměř po roce (loni na sklonku července ovšem uteklo mládě pumy Max; syn nynějšího uprchlíka Mourka) zřejmě k zoo ve Zvoli také přiláká pozornost veterinární správy.

Takto vypadá puma americká. Černá varianta, jak se lidé často mýlí, dosud nebyla jednoznačně doložena. Ilustrační foto
Děti a psi jsou v ohrožení, varuje radnice před pumou