VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pátý ročník vegetariánského festivalu otevře své brány na Vyšehradě

Praha - Oslava jídla a pestrých vegetariánských chutí, ochutnávky živé kuchyně, přednášky o udržitelném životním stylu, inspirace a netradiční program pro děti i dospělé. To vše přinese již tradiční vegetariánský festival pro šest smyslů - Vegefest 2015. Jeho pátý ročník se uskuteční 26. a 27. září ve Starém Purkrabství na Vyšehradě.

25.9.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: www.vegetarianskyfestival.cz

Festival vznikl v roce 2011 se záměrem představit rozmanitost, možnosti a nové trendy současného vegetariánství a zdravého stravování. Po čtyřech ročnících se hlavní záměr festivalu ukotvil v potřebě šířit ideu rozvoje udržitelných a přirozených podmínek života na Zemi, v souladu s uvědomělým přístupem k přírodním zdrojům a jejich šetrnému využití.

Hlavním pilířem festivalu je gastronomická nabídka vegetariánských, veganských i vitariánských pokrmů, které se většinou připravují přímo na místě před očima návštěvníků. Součástí hlavního programu budou přednášky na témata s vegetariánskou problematikou a témata o udržitelném životním stylu a živé ukázky vaření s komentářem ve festivalovém „kulishowroomu".

Doprovodný program potěší děti i dospělé. Program je tedy připraven nejen pro jednotlivce, ale pro celou rodinu. „Návštěvníci se mohou těšit na živé koncerty, kruhy zpívání a bubnování, cvičení a pohybové workshopy pod širým nebem, dětský koutek, divadlo pro děti, masážní stan a další. Letos se v programu objeví například Létající koberec, Dalibor Neuwirt, Jayamantra, taneční divadlo Bílá velryba, Michal Haman, a hlavním hudebním hostem festivalu bude v neděli Satyadev Barman z Indie, kterého na tabla doprovodí Tomáš Reindl" popisuje Tereza Dlabalová, organizátorka festivalu.

Dařiště, houpací sociální sítě, odpady

Součástí festivalové scény bude letos nově i „Dařiště" (zajišťuje Hearth.net). Místo, kde můžete něco darovat nebo si něco vzít. „Dařiště" bude zaměřeno na výměnu receptů, vlastních výrobků (trvanlivé potraviny, domácí kosmetika a podobně) a kuchyňského náčiní.

Návštěvníci si mohou odpočinout v „houpacích sociálních sítích" s příběhem, které upletli vězni či mladí lidé bez domova. Součástí Vegefestu je nabídka festivalové tržnice, kde budete moci zakoupit sortiment potravinářského i jiného zboží z oblasti zdravého životního stylu.

„Hlavní novinkou pátého ročníku je přístup k odpadům. V letošním roce chceme v souladu s posláním festivalu zabránit vytvoření několika tun netříditelného odpadu a přiblížit se tak koncepci Zero Waste. Uzavřeli jsme spolupráci se společností Bio Planeta, která zajistí hromadně pro celý festival nádobí z kompostovatelného plastu a jeho likvidaci, a také likvidaci bio odpadu, a tuto skutečnost chceme v mediální kampani podpořit. Vyzýváme také všechny návštěvníky Vegefestu, aby si přinesli na festival vlastní příbor, a pomohli tak minimalizovat množství odpadu," řekla Tereza Dlabalová.

Slosovatelné vstupenky z předprodeje

Vegefest se uskuteční v sobotu 26. září od 11 do 19 hodin. V neděli 27. září je program naplánován od 10 do 18 hodin. Podrobnosti programu budou aktualizovány na internetové adrese www.vegetarianskyfestival.cz.

Vstupenky na festival lze zakoupit v předprodeji na www.vstupenkov.cz. Lístky z předprodeje budou zařazeny do soutěže o věcné ceny. Hlavní cenou soutěže je odšťavňovač Kuvings (B6000 červený) v hodnotě 11490 korun, který do soutěže věnovala společnost Traminal provozující e-shop Atranet. K losování dojde přímo na festivalu v neděli 27. září odpoledne.

Ilustrační foto.

Historie Vegefestu
aneb příběh Terezy a Honzy

Vegetariánský festival vznikl v květnu roku 2011 z čiré radosti. Ze vzájemné inspirace dvou duší začalo klíčit semínko budoucí společné cesty Honzy a Terezy.

Vegefest si klade za cíl propojit s pomocí všech pěti (či šesti) smyslů inspiraci, zábavu, odpočinek, vděčnost Matce Zemi za vše, co nám poskytuje k životu a uvědomění si vlastní role na Zemi. Téma vegetariánství jsme zvolili proto, že strava rostlinného původu je podstatnou částí jídelníčku většiny lidí na Zemi. V této oblasti stravování existuje v současnosti mnoho mýtů.

Zatímco roste zájem lidí o kvalitu surovin a pokrmů a přibývá lidí, kteří hledají skutečnou alternativu k průmyslové produkci potravin, současně roste počet lidí, kteří se v této oblasti nevyznají, cítí zmatek z mnoha nových netradičních surovin, které neumějí zpracovávat a z mnoha zaručeně účinných, leč někdy zcela protichůdných doporučení a diet, kterých jsou plná média.

Záměrem festivalu není se proti něčemu vymezovat, ani snaha dokázat, že jediná cesta je správná. Toužíme po harmonii a podporujeme cestu každého k vlastní pravdě. Proto chceme nabídnout co nejširší menu gastronomické i zážitkové, ze kterého mohou návštěvníci dle libosti ochutnávat, nechat se inspirovat a najít si v něm to své.

Od začátku nám byla blízká představa příjemně stráveného dne, kterým návštěvníci proplouvají od jednoho místa k druhému, mohou průběžně ochutnávat různé speciality, zároveň se dozvědět informace, které hledají a ještě se u toho příjemně pobavit. Víme, že téma zdravého stravování je hodně aktuální pro rodiny s dětmi (mnohdy jsou děti první motivací v životě zamyslet se nad kvalitou jídla), a proto jsme program chtěli přizpůsobit i dětem. A i přes vrtkavost českého počasí jsme si byli jistí, že se festival musí konat venku, v místě, na kterém se můžeme nohama dotýkat trávy a cítit vítr ve vlasech.

Ilustrační foto.První ročník festivalu vznikl v roce 2011 za tři měsíce téměř „sám" a bez velké námahy. Naším cílem bylo uspořádat tento jeden den, bez ambice vytvořit festival na mnoho let. A byli jsme zvědaví, jak to dopadne. Slunečné počasí babího léta přilákalo do Botanické zahrady v Praze přes dva tisíce lidí a ohlasy návštěvníků nás přesvědčily o tom, že má smysl zkusit to podruhé.

Druhý ročník Vegefestu byl dvoudenní a konal se na Podolském nábřeží a Veslařském ostrově, těsně u Vltavy v Yacht Clubu Cere a se zázemím nově otevřené restaurace Podolka. Voda nás ještě v sobotu ráno smáčela i z mraků. Počasí se během víkendu umoudřilo, nicméně chladnější a větrné počasí způsobilo celkovou návštěvnost nižší než v prvním roce, cca 1000 návštěvníků. Jednou z atrakcí festivalu byl přívoz na Veslařský ostrov, na který je normálně vstup zakázán, a kde se konala část programu (zpívání, bubnování, masáže, strom přání).

Třetí ročník Vegefestu se konal poprvé na Vyšehradě, ve kterém jsme našli pro festival ideální místo, se zázemím Starého Purkrabství a jeho vstřícné produkce, v parku s dalekým výhledem z hradeb. Srdcem festivalu se stalo šapitó s čajovnou, symbolický střed festivalu a i našeho Bytí, které jsme oslavili ve slunečném víkendu babího léta.

Čtvrtý ročník Vegefestu se konal podruhé na Vyšehradě. Svatováclavský víkend přinesl nádherné počasí a festival navštívilo přes 2000 návštěvníků. Do programu nově přibyla projekce dokumentů s tématikou udržitelného rozvoje a festivalový „kulishowroom" pro živé ukázky vaření.

Dosavadní ročníky festivalu nás přesvědčily o tom, že není zájem pouze o kvalitní jídlo a pití ve spojení se zábavou, ale take o propojení a sdílení okamžiku. Lidé vnímají, že jsou součástí jednoho celku, který všichni spoluvytváříme a jsme za něj i za sebe zodpovědní.

Věnujeme hodně pozornosti tomu, zda je pro nás tato práce stále radostí. Odráží to naši víru, že má smysl dělat pouze to, k čemu nás vede srdce a pocit vnitřní radosti a naplnění, protože pouze z tohoto místa se můžeme dělit s ostatními. Snažíme se vyslyšet přání a připomínky z předchozích let, udržet to, co se osvědčilo a zároveň přinést každý rok něco nového, v souladu s tím, jak se proměňujeme na Cestě my sami.

Netušíme, zda festival někdy oslaví 10 let, nebo zda letošní ročník není poslední. Proto neváhejte a přijďte s námi ochutnat pestrou neopakovatelnost podzimní rovnodennosti, poděkovat za hojnost a pestrost jídla, které nám dává naše planeta a užít si dny v oslavě bytí jen tak.

Těšíme se na vás, Tereza & Honza

Autor: Redakce

25.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Administrativa - Administrativa Asistent, asistentka16 000 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci Administrativní pracovník/pracovnice. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: samostatnost, odpovědnost, pečlivost, příjemné vystupování, základní znalost účetnictví, znalost práce s PC (World, Excel, internet), řidičský průkaz sk. B podmínkou., Nabízíme: příjemný a vstřícný menší kolektiv, příspěvky na stravování, 5 týdnů dovolené., Možnost i zkráceného úvazku., Kontakt: tel. 775169694 (Po-Pá 10:00-14:00 hod.) nebo e-mailem ucto@tarpo.cz. Pracoviště: Tarpo spol. s r.o., Pražská, č.p. 346, 270 01 Kněževes u Rakovníka. Informace: Renata Picková, +420 775 169 694.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč16 000 Kč

Svářeči Svářeč. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt: tel. 776585542 (Po-Pá 12:00-17:00) nebo e-mailem presto.partners@centrum.cz. Pracoviště: Presto partners s.r.o. - pracoviště nové strašecí, Jiřího Šotky, č.p. 1106, 271 01 Nové Strašecí. Informace: Yaroslav Blyznets, +420 776 585 542.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč16 000 Kč

Svářeči Svářeč. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt: tel. 776585542 (Po-Pá 12:00-17:00) nebo e-mailem presto.partners@centrum.cz. Pracoviště: Presto partners s.r.o. - pracoviště nové strašecí, Jiřího Šotky, č.p. 1106, 271 01 Nové Strašecí. Informace: Yaroslav Blyznets, +420 776 585 542.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč20 000 Kč

Svářeči Svářeč. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástupní plat dle domluvy a zkušeností., Požadujeme: technologii svařování MIG/MAG, zkušenost se svařováním nerez. mat. metodou TIG, orientaci ve výkresové dokumentaci, zručnost, samostatnost, odpovědnost., Nabízíme: příjemný a vstřícný menší kolektiv, příspěvky na stravování, 5 týdnů dovolené., Kontakt: tel. 775169694 (Po-Pá 10:00-14:00 hod.) nebo e-mailem ucto@tarpo.cz. Pracoviště: Tarpo spol. s r.o., Pražská, č.p. 346, 270 01 Kněževes u Rakovníka. Informace: Renata Picková, +420 775 169 694.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Likvidace požáru v průmyslovém areálu v Mochově na Praze-východ.

U požáru v Mochově hasiči zrušili zvláštní stupeň poplachu

Vyhlášení II. stupně požárního poplachu si v pátek dvě hodiny před polednem vyžádal rozsáhlý požár v průmyslovém areálu v Mochově na Praze-východ.
8

Do vyhořelé haly v Mochově se zakousla těžká technika

Bubáci vyrážejí do boje. Jarní část začnou s Karvinou

Nové Strašecí - Již v neděli vstoupí hokejbalisté Nového Strašecí do „jarní“ části první ligy. A hned na úvod si projdou pořádně ostrým testem. Čeká je totiž pátá Karviná, která ještě předloni hrála nejvyšší soutěž a před rokem trápila v semifinále pozdějšího vítěze – Poličku. První letošní zápas začne v 10:30. 

Rakovničtí hokejisté se dnes pokusí zajistit si postup do semifinále

Rakovnicko - Dnes se hraje odveta čtvrtfinále Krajské hokejové ligy mezi Černošicemi a Rakovníkem, tentokrát od 16:30 v Černošicích. Odjezd od zimního stadionu je ve 14 hodin a ještě pár volných míst zbývá. V případě, že Rakovničtí prohrají, sehrají v neděli rozhodující duel na vlastním ledě od 17:30. 

Ledecká je olympijskou legendou. Získala druhé zlato, po lyžích i na snowboardu

/FOTOGALERIE/ Ester Ledecká, 22letá česká reprezentantka, získala na zimních hrách v Pchjongčchangu své druhé zlato. Po šokujícím prvním místu ze super-G pro ni byla zlatá i druhá jihokorejská sobota. V paralelním obřím slalomu snowboardistek s přehledem porazila všechny své soupeřky a zařadila se mezi české olympijské legendy Věru Čáslavskou nebo Emila Zátopka.

Znavený dvouletý dveřník, fet za volantem a soutěž střihačů vína: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 23. února 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT