Tohle zjištění může být varováním před rodinnými návštěvami ve vánočním období, kdy se vnoučata často setkávají s babičkami a dědečky: jakkoli se použití respirátoru při setkání mezi mezi nejbližšími leckomu může příčit, většina odborníků se shoduje na jasném doporučení: nasadit a ponechat na obličeji po celou dobu setkání.

Základní školy jasně převažují

Podle nejnověji zveřejněných dat krajské hygienické stanice, která ve vztahu ke školám vždy shrnuje údaje za uplynulý týden, školských zařízení s výskytem koronaviru mírně přibylo. V prvním prosincovém týdnu jich bylo ve středních Čechách evidováno 382, zatímco v posledním listopadovém týdnu 375.

Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Nárůst nakažených pošesté v řadě klesl. V úterý přibylo 19 482 případů covidu

Platí však, že ne všechna z těchto míst jsou současně evidována jako takzvaná ohniska, tedy s výskytem více než tří případů – nezřídka se covid objeví jen ojediněle. I tak to přináší dopady na organizaci výuky, již hygienici ve spolupráci s vedením škol upravují individuálně: vždy ve vztahu ke konkrétním případům a situaci.

Už několik týdnů se nic nemění na tom, že nejvíce školských zařízení v výskytem covidu je na Mělnicku: aktuálně 50 (před týdnem jich bylo 49). S odstupem následují okresy Kolín (40) a Benešov (39); podobně jsou na tom ještě Kladno s Mladou Boleslaví (po 38) a Beroun (36).

Online reportáž

Nejčastěji je výskyt koronaviru zaznamenáván na základních školách, jichž bylo v rámci kraje 238. Shodně po 71 nasčítali hygienici škol mateřských i středních. Po jednom výskytu pak evidují ve školní jídelně (na Berounsku) a v dětském domově (na Benešovsku).

Škol s uzavřenými třídami bylo 325, o 13 méně než před týdnem, zato počty zcela uzavřených škol během týdne vyskočily na trojnásobek: z osmi na 24. Nejvíce jich je v severovýchodní části kraje: na Mladoboleslavsku, a to hned 16, dále šest na Mělnicku a dvě na Kolínsku. Dlouhodobě platí, že v těchto případech se jedná o menší školy; zpravidla málotřídky.

Víc pozitivních, ale méně karantén

Pozitivních osob ve školách napočítali hygienici celkem 1420; o 18 více než před týdnem. Nejvíce na Kutnohorsku, hned 322, nad stovku se ještě dostaly okresy Mělník (142), Kolín (136), Mladá Boleslav (124), Kladno (121) a Benešov (118). Pedagogů s covidem bylo v celém kraji 152, o jednoho méně než před týdnem, přičemž nejvíce pozitivit v učitelském sboru zaznamenali hygienici na Kutnohorsku (25) a na Mělnicku s Mladoboleslavskem (po 22); s 19 se pak ještě přiblížilo Kolínsko. Dalších 97 vyučujících však chybělo kvůli karanténě: je to o 56 méně než před týdnem.

Slavnostní zahájení stavby P+R parkoviště Nové Butovice.
Nový parkovací dům Nových Butovicích. Půlka bude pro místní, půlka pro přespolní

Nejpočetnější byly tyto karantény na Mělnicku (21), Nymbursku (14) a na Mladoboleslavsku s Prahou-východ (po 12). U nepedagogických pracovníků škol zaznamenali hygienici pozitivitu v celém kraji jedenáctkrát.

Pozitivních žáků a studentů napočítali 1257, ve srovnání s předchozím týdnem o rovné dvě desítky víc. Nejvíce jich bylo na Kutnohorsku (292), Mělnicku (119) a Kolínsku (116). Kvůli karanténě jich však zůstalo doma ještě 14 804: o 750 méně než před týdnem. V tomto případě eviduje hygiena nejvyšší počty na Kolínsku (1889), Kladensku (1850) a Mělnicku (1808); vysoké počty však vykázaly také Mladoboleslavsko (1668) a Benešovsko (1616).