To, co člověku, který se ve sférách účetnictví běžně nepohybuje, zní poněkud kostrbatě, znamená, že vedení škol získá peníze na opravy i drobné investice. Umožní to nejen operativně reagovat na problémy, které se objeví, ale také lépe plánovat budoucí rozvoj. Mohou si totiž na něj vytvářet fondy.

Vrací se stav, který už dříve existoval, připomněl středočeský radní pro oblast vzdělávání a sportu Jan Skopeček (ODS) – s tím, že tahle změna patří k prioritám jeho působení na postu radního. „Bylo obrovskou chybou a nešťastným rozhodnutím, když v minulosti hejtman David Rath (ČSSD) našetřené prostředky školám vzal a převedl do rozpočtu kraje,“ zkritizoval Skopeček někdejší poměry. Vlastně tak zopakoval svá dřívější slova z dob, kdy byla jeho strana v opozici.

Ilustrační foto.
Sezona lahodného burčáku začíná

Tehdy jako dnes trvá na svém přesvědčení, že k roli ředitele školy mají patřit i manažerské pravomoci, stejně jako manažerská odpovědnost. „Je nedůstojné, aby ředitelé měli odpovědnost za svoji školu, ale v souvislosti s každou opravou či drobnější investicí se museli obracet se žádostí na svého zřizovatele, tedy kraj,“ naznačil, že pokud jsou ředitelé a ředitelky lidmi na svém místě, vědí mnohem líp, co jejich škola potřebuje, než úředníci v Praze. A s penězi pak dokážou nakládat odpovědněji. „Vedle navýšení prostředků na provoz škol to byl jeden z hlavních cílů, se kterými jsme přebírali odpovědnost za oblast krajského školství,“ poznamenal Skopeček.

Nákupy elektroniky za devět milionů určených na obnovu ICT ve vybraných školách ocení jak ti, kteří je navštěvují, tak i ti, kteří tam pracují; žáci i administrativa. Peníze především umožní obnovu zastaralé techniky – včetně zařízení, která byla pořízena v rámci projektů spolufinancovaných z fondů Evropské unie. Chystají se nejen nákupy počítačů, ale i serverů či softwarových licencí.

Ilustrační foto.
O necelých 52 milionů na kotle se podělí 424 zájemců. Další mají přibýt