Rozhodně se také nezaměřovali pouze na vlastní drogovou „rekreaci“ – byť dotyční sami drogy užívají – ale šlo o byznys. Plyne to ze slov Jana Rybanského z ředitelství pražské policie. „Jeden z mužů prodával drogu koncovým uživatelům především na území Prahy 1 a 3,“ uvedl policista s tím, že takovýchto kšeftů kriminalisté zmapovali skoro sedm desítek. „V případě, že již neměl co prodávat, kontaktoval známého, domluvil si s ním schůzku a místo předání dalších drog. Tento muž drogy také prodával – a to ve více než osmdesáti případech převážně v Praze 10. Navíc zval své známé i k sobě domů na takzvanou lajničku – a když neměl co nabízet, věděl, na koho se obrátit,“ přiblížil Daněk napojení na dva již zmiňované vařiče. Ti podle kriminalistů pervitin nejen vyráběli, ale i sami prodávali.

Ilustrační foto
Pátrání po rybáři, který zmizel ve vodě, potvrdilo smutné očekávání

Vedle dvou varen kriminalisté při domovních prohlídkách následujících po zadržení všech čtyř podezřelých (kteří byli 6. září dopadeni na různých místech metropole) zajistili 340 gramů pervitinu a dva kilogramy tablet léků s obsahem pseudoefedrinu. Ty jsou zneužívány jako jedna z výchozích surovin.

Obviněným ve věku 60 a 57 let, kteří podle kriminalistů drogy „jen“ prodávali, hrozí v případě odsouzení až pětiletý pobyt za mřížemi. O generaci mladší muži ve věku 40 a 37 let, kteří měli pervitin i vyrábět, vyfásli přísnější paragraf: v jejich případě by mohly být ve hře tresty odnětí svobody až na deset let. U soudu jim jistě neprospěje, že v minulosti již všichni byli opakovaně stíhání právě v souvislosti s drogovými delikty. „Poslední dva zmiňovaní jsou stíháni vazebně – a jednomu z nich navíc policisté zabavili luxusní motorové vozidlo, neboť ho pořídil z výnosů z trestné činnosti,“ poznamenal Rybanský.

Od 11. do 14. září se pražské Výstaviště v Holešovicích zaplnilo složkami Integrovaného záchranného systému na akci nazvané V POHODĚ DO ŠKOLY, která byla určena pro děti z mateřských a základních škol.
Představit vybavení dětem vyjeli do Prahy hasiči z devíti středočeských stanic