Hejtmanství ve čtvrtek oznámilo, že nově by se pro tento areál mohly začít připravovat krajské pozemky u Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku; na okraji někdejšího vojenského prostoru Ralsko v lokalitě Vrchbělá. „Již nyní zde existuje i část infrastruktury využitelné pro provoz výcvikového areálu,“ poznamenala hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která výstavbu nadšeně propaguje.

Pro budoucnost se počítá s tím, že ve středních Čechách by měly vzniknout dva areály inspirované podobou i fungováním Světa záchranářů v Karlových Varech. Jde o jakési malé městečko, jehož objekty představují různá prostředí – a slouží jak vzdělávání dětí mládeže i veřejnosti v oblasti prevence a ochrany před běžnými riziky, tak výcviku příslušníků záchranných složek. Termínový kalendář mívá obsazený s dlouhým předstihem. Vznik druhého centra se chystá u Zaječova na okraji Berounska. Také tam se však ozvaly nesouhlasné hlasy místních.

Lokality Zaječov a Lysá nad Labem vzešly z nabídek tamějších radnic, když se předloni kraj obrátil na obce a města s žádostí o podněty k výběru pozemků, na nichž by záchranářské areály mohly vzniknout. Nyní se tedy plány na umístění jednoho z nich přesouvají. Budování záchranářských areálů se projektově chystá, vlastní výstavba však zatím není na pořadu dne. Na každé by podle odhadů bylo potřeba odhadem nejméně kolem 200 milionů; spíš možná kolem čtvrt miliardy. Je tak zřejmé, že jejich případný vznik se neobejde bez finanční účasti státu.

Středočeské dožínky
Nejlepší zemědělec kraje bude známý v říjnu. Při dožínkách
Pastva divokých koní a také zubrů a praturů vytváří na rozsáhlých plochách milovické rezervace vhodné podmínky pro život původních druhů včel.
Divocí koně a zubři jsou nově součástí Národní přírodní památky