„Čápa s otevřenou zlomeninou levé nohy jsme objevili na voliéře, kde máme naše čápy. Seděl úplně nahoře, ale po chvíli váhání se od nás nechal odchytit," řekl vedoucí záchranné stanice pro volně žijící živočichy Luboš Vaněk.

Není to podle něj poprvé, kdy se zraněné zvíře intuitivně vydalo pro pomoc právě na Huslík.

„Čápa jsme ošetřili v narkóze, kdy byla nutná amputace. Chybějící část nohy jsme mu po zahojení rány nahradili protézou z novodurové trubky. Teď už chodí po voliéře a stane se trvalou součástí naší expozice handicapovaných zvířat, která se už nemohou vrátit do volné přírody. Zato pomáhají s výukou malých i velkých návštěvníků, kterých ročně dorazí na Huslík okolo deseti tisíc,“ vysvětlil Vaněk. Přibližně polovina z toho jsou školní výpravy, pro které je v ekocentru Huslík připravena řada vzdělávacích programů o ochraně přírody.

Vyléčeného luňáka vypustili zpět do volné přírody.
FOTO: Vyléčeného luňáka vrátili záchranáři z Huslíku do přírody i s vysílačkou

Čáp utrpěl zranění zřejmě při souboji s jiným čapím samcem o volné hnízdo na komíně v nedalekých Choťánkách. „Podobné souboje jsou celkem běžné, protože jen čáp s vlastním hnízdem dokáže přilákat některou ze samic, které přilétají do Čech z Afriky přibližně o měsíc později, než samci,“ uvedla Marta Kroča Bryndová, bioložka z Huslíku.

„V některých jiných záchranných stanicích vyrábějí zraněným čápům protézy na 3D tiskárně, nám se ale osvědčily právě novodurové trubky, které jsou lehké, stabilní a levné," doplnila bioložka. Již před několika lety byl stálým obyvatelem záchranné stanice i čáp, kterému vyrobili stejnou protézu. Ten dokázal žít na stanici více než 12 let.

Světlo světa spatřila nová desková hra, která se přímo váže k Nymburku.
PODÍVEJTE SE: Závody na Nymburkringu? Je tu nový herní hit pro celou rodinu!

Čáp patří mezi chráněné živočichy a také nejoblíbenější zvířata vůbec. Mají ho rádi i zemědělci, pomáhá jim redukovat přemnoženou populaci hrabošů. Ve volné přírodě se dožívá v průměru 10 let, ale nejstaršímu zjištěnému jedinci v ČR bylo 27 let.

Záchranná stanice na Poděbradsku působí už více než 30 let. Letos už ošetřila téměř 600 zvířat, většina se vrátila do volné přírody. Přibližně jednu třetinu financí na provoz stanice poskytuje stát, zbytek tvoří dary od okolních měst, Středočeského kraje a soukromých dárců, kteří mohou některá zvířata i finančně adoptovat. Podpořit činnost záchranné stanice Huslík lze na sbírkovém účtu: 2100852373/2010.