V prvním z navštívených vědeckých center nezůstalo pouze u prohlídky laserové a experimentální haly; to vlastně přišlo až na závěr návštěvy. Hlavním předmětem debaty se stalo jednání se zástupci Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR o připravovaném konsorciu ELI European Research Infrastructure Centre (ERIC); řeč však byla třeba i o rámcových programech pro výzkum a inovace Evropské unie či inovačních platformách. U sousedů v HiLASE mimo jiné vedoucí výzkumného týmu RP 3 Jan Brajer přiblížil Jourové využití laserových aplikací pro průmysl.

Starosta Dolních Břežan Věslav Michalik (STAN) zase pohovořil o své obci i okolí v rámci regionu STAR. Oblast zahrnující region od Břežan ke Zlatníkům přes Hodkovice až k Vestci chce nabízet život skutečně na úrovni jednadvacátého století – a snad málem už dvaadvacátého. Prakticky na pomezí hlavního města a okolní přírody působí výzkumná centra řešící technologie na skutečně světové úrovni i špičkové firmy z oblasti high-tech průmyslu, ale současně se místní honosí tím, že tam lze najít atraktivní prostředí, kvalitní služby i vyžití sportovní nebo společenské.

Obyvatelé Nedrahovic na Příbramsku a ze sousední Jesenice se v dubnu pustili společně do výsadby nové dubové aleje na kopci Kamenice u Hadáčkova kříže.
Stromy vysazené díky grantu prospějí krajině i životu v obci
Archivní foto - rok 2018. Ocenění pro středočeského vítěze srovnávacího hodnocení Město pro byznys přijel v březnu 2018 převzít do Prahy starosta Benešova Petr Hostek (ČSSD).
Mezi Městy pro byznys získal kraj až 15. příčku
Vodáci. Ilustrační foto.
Záchranné prvky u jezů jsou připraveny vodákům pomoci