Podle sdělení mluvčí prezidia Ivany Nguyenové policisté hledají jakékoli zmínky o výskytu občanky Ruské federace jménem Marija Model, narozené 14. listopadu 1991. Policisté současně hledají jejího manžela Viktora Modela, krajana, jemuž je rovněž 26 let; v jeho případě Nguyenová zmínila datum narození 29. prosince 1991.

Chybí kontakt s rodinou

Marija ModelZdroj: PČRPolicie v úterý připomněla, že pohřešování své dcery oznámili ruští rodiče prostřednictvím advokátní kanceláře, která je zastupuje. „Poslední výskyt pohřešované byl zaznamenán v červnu roku 2016 na území České republiky v Kladně. Rodiče mají obavu, že pohřešovaná je v ohrožení života, jelikož od výše uvedeného data je nekontaktní, mobilní telefon je neaktivní – a z místa přechodného pobytu se odstěhovala na neznámé místo,“ osvětlila Nguyenová souvislosti, s nimiž policie považuje za vhodné seznámit veřejnost.

Záchranka. Ilustrační foto.
Novoroční oslavy nezalila jen kvanta alkoholu. Také dost krve

Manžel hledaný není

Z internetové databáze osob, které jsou v České republice hledané nebo pohřešované, plyne, že do celostátního pátrání byla cizinka zařazena těsně před Vánoci: pátrání bylo vyhlášeno 21. prosince. Její manžel v této databázi nefiguruje: není v postavení ani pohřešovaného (tedy člověka nezvěstného, po němž se jeho blízcí marně shánějí), ani osoby hledané (ty jsou zpravidla podezřelé ze spáchání trestného činu nebo se vyhýbají trestu). Přesto policie v rámci pátrání zveřejnila v úterý i jeho fotografie. A datum narození. Podle informací Deníku není takový krok možný bez předchozího souhlasu státního zastupitelství.

Rodiče kritizují policii

Příběh Máši, která svým rodičům zmizela z obzoru, není české veřejnosti neznámý. Prostřednictvím advokátky Oksany Rizakové její rodiče již v minulosti kontaktovali některá naše média. Udělali to nejen kvůli žádosti po pomoc při hledání dcery, ale také kvůli kritice postupu české policie.

Autobusová zastávka. Ilustrační foto.
Silvestrovský výpadek autobusů nezměnil ani Nový rok

Z informací rodiny plyne, že s dcerou ztratila kontakt v říjnu 2015. Tehdy prý pár přesídlil do Srbska, kde však zřejmě dlouho nepobyl. Další stopa pochází z Prahy, kde si Viktor Model měl v prosinci 2015 na ruském konzulátu vyřizovat náhradu za ztracený pas. Další stopa pochází právě z Kladna, kde 15. června roku 2016 měli kriminalisté vyslýchat i Mášu. To, že pak byla propuštěna (bez toho, že by prošla ještě služebnou cizinecké policie) a mohla odejít, kam chtěla, aniž by čeští policisté měli přehled o jejím dalším pohybu, rodiče pohřešované Rusky považují za nepochopitelné a nevysvětlitelné pochybení. Na postup kladenských policistů dokonce nahlížejí jako na protiprávní jednání. 

Mají obavy, že se manžel jejich dcery mohl zaplést do kriminální činnosti – možná do pašování drog – a v souvislosti s tím je ohrožen na životě nejen on, ale i jeho žena. Česká policie takové informace k dispozici nezískala – stejně jako nezaznamenala sebemenší náznak, že by mladá žena hledala pomoc (nebo ji snad potřebovala). Ruští rodiče nicméně namítají, že se mohla ocitnout ve vleku svého muže; už s ohledem na onemocnění mozku, kterým prý žena trpí. Bojí se, že by mohla čelit i přímo jeho nátlaku; možná i fyzickému násilí.

Pomoci by mohli svědci

V případu opředeném mnoha otazníky je zatím jediná jistota: strach o svoji dospělou dceru mají ruští rodiče už celé roky – a trvají na tom, že může být i ohrožena na životě – přičemž není známo, kde by se mladá žena mohla aktuálně nacházet. Z jejich popudu nyní Policie ČR pátrání obnovila. Kriminalisté by si rádi promluvili jak s ní, tak s jejím manželem.

Pomohou všímaví občané?

Silvestrovský požár chaty ve Svárově.
Silvestr a příchod roku 2018 z pohledu středočeských hasičů