Šlo o podnět upozorňující na možné šíření poplašné zprávy, jímž v březnu reagovala hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová na článek severu Náš region. Pod titulkem „Kraj vedený hejtmankou z ANO Jermanovou selhal, říkají středočeští záchranáři s jedním respirátorem na stanovišti“ i v dalším textu, jehož nadpis středočeské záchranáře přirovnával k hasičům z Černobylu, emotivně psal o tom, že pracovníkům záchranné služby kraje chybí prostředky chránící zdravotníky před koronavirem.

Ilustrační foto.
Záchranářka si postěžovala a čelí vyšetřování. Odboru pro terorismus

Podle představitelů kraje nepravdivě – a účelově; nejspíš s cílem ovlivňovat veřejné mínění v období před blížícími se krajskými volbami. Za lživá slova, k nimž navíc představitelé kraje nedostali možnost vyjádření, hejtmanství označilo zejména následující vyjádření: „Mámy a tátové od rodin, kteří jsou prvními, kdo ve žlutých sanitkách vyráží za potenciálně infikovanými koronavirem, nejsou totiž nijak chráněni. Žádné roušky ani respirátory jim totiž vedení Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje, potažmo vedení kraje, neposkytlo“. Proti tomu se ohradili i někteří zaměstnanci krajské záchranky včetně předsedy odborové organizace Jiřího Havlovice.

Vyznění textu, jehož autor citoval i kritická slova z otevřeného dopisu záchranářky Veroniky Brožové ze Zdib, považovaly vedení kraje i záchranky za způsobilé vyvolat v době šíření koronaviru paniku. Podané oznámení na policii však vyvolalo bouři nesouhlasu a vlnu solidarity s touto záchranářkou.

Skutečnost, že hejtmanka Středočeského kraje podala trestní oznámení na záchranářku, která si postěžovala na nedostatek zdravotních pomůcek, hodně lidí pobouřila
Internet plní vtipy o hejtmance Jermanové. Lidi pobouřila kauza 'záchranářka'

O tom, že policie případ odložila, informoval v pátek 5. června večer Jan Denemark Nováček z kanceláře hejtmanky. Současně byl na webu krajského úřadu zveřejněn text oznámení podaného na policii, po čemž volali jak představitelé středočeské opozice, tak médií.

Zveřejněn je i dopis, který hejtmanka Jermanová adresovala policejní komisařce odboru extremismu a terorismu, jež se kauzou zabývala, v polovině května. „S odstupem času se musím zamyslet nad důvodností trestního řízení, a to s ohledem na společenskou nebezpečnost jednání paní Veroniky Brožové,“ naznačovala, že záležitost již nevidí tak horkou, jako při březnovém podávání oznámení. Policistce napsala, že slova záchranářky „ve svém důsledku ani nezpůsobila znepokojení, byť jen části obyvatelstva, která by nebylo možno bezprostředně vyvrátit“. Ze strany politické opozice lze očekávat ohlasy, že takto měla vyhodnotit situaci už na samém počátku.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
S koronavirem už v kraji bojuje méně než sto lidí. Nikdo nepřibyl

V pátek Jermanová uvedla, že pro Středočeský kraj je důležité především to, že boj s koronavirem zvládl – a je dobře připraven i pro případ, že by následovala druhá vlna šíření onemocnění Covid-19 koronavirem vyvolávaného. „I když tvrzení v článku ohledně vybavení záchranářů nebyla zcela pravdivá, domnívám se, že s odstupem času se nám podařilo prokázat, že záchranáři skutečně potřebné vybavení osobními ochrannými prostředky měli,“ konstatovala hejtmanka.