Zrovna totiž celou scénu může snímat minikamera umístěná na strážníkově klopě a v případě konfliktu může sloužit u soudu jako důkazní materiál.

Městská policie 
v Dobříši přístroje používá od loňského roku. Po každé směně strážníci záznam kontrolují a situace, které by mohly být v budoucnu konfliktní, uloží. Minikamery fungují také jako prevence.

„Lidé již vědí, že je máme, proto se ani do konfliktních situací až tolik nepouštějí," uvedla Alena Kovaříková, zástupce velitele dobříšské městské policie. Upozornila i na to, že také telefonní hovory z čísel městské policie mohou být z důvodu právního krytí zaznamenávány.

Zneužití techniky

Výše zmíněnou úřední moc ale nesmí strážník využívat tak, aby snímanému člověku vznikla bezdůvodná újma na cti a aby nepřišel 
o pocit svobody a svého práva víc, než je potřeba 
k dosažení účelu nezbytnou 
k dosažení účelu sledovaného zákrokem nebo úkonem.

Minikamery mají k dispozici už několik let také okrskáři v Příbrami. Zda je během služby využívají, je na jejich uvážení. Město zatím neuvažuje o jejich stálém používání.

„V případě, že by strážníci projevili zájem minikamery používat, jejich nasazení by město zvážilo," vyjádřila se před časem mluvčí radnice Pavlína Svobodová.

Čtěte také: Strach o řidičský průkaz? Opilci zkoušejí uplácet policisty