Ukázal to aktuální Index dostupnosti (CG-Index), který pracuje s daty z Informačního systému o průměrném výdělku (ISPV) ministerstva práce a sociálních věcí a vychází z cen, vyplývajících ze společné analýzy společností Trigema, Central Group a Skanska.

„V letošním prvním pololetí CG-Index dosáhl 17,3 ročních hrubých mezd, což byl za dobu našeho sledování rekord. Současných více než šestnáct let, které člověk potřebuje na to, aby si mohl v metropoli pořídit nový byt, je sice o něco lepší, přesto se jedná o druhý nejhorší výsledek,” uvedl Dušan Kunovský, majitel a šéf společnosti Central Group. Změna trendu je podle něj způsobena rychlejším růstem mezd. „Zatímco ceny nových bytů v Praze pololetně vzrostly o 3,3 procenta, mzdy o 8,9 procenta,“ dodal Kunovský.

Rezidenční projekt AFI HOME Karlín, na pronájem nabízí celkem 172 bytů.
Foto: Nájemné roste a developeři se "učí" stavět byty pro nájemníky

Nicméně i když se dostupnost bydlení ve srovnání s první polovinou roku mírně zlepšila, stále to není žádná sláva. Praha se podle Kunovského v porovnání s metropolemi našich sousedů v tomto ohledu pořádk drží na chvostu.

Evergreen jménem povolování

Jak vyplynulo z analýzy společnosti Central Group, množství bytů připravovaných na území metropole kontinuálně roste a jejich počet se meziročně zvýšil o osm tisíc. Aktuálně se tak jedná o 137 tisíc jednotek v celkové hodnotě cca 1,5 bilionu korun, které jsou v přípravě. Jenže… Ve srovnání s okolními metropolemi je Praha z pohledu tempa povolování staveb stále také na konci pelotonu. Ve Varšavě nebo Vídni se v přepočtu na tisíc obyvatel povoluje 2,5krát až třikrát více bytů.

„Loni se v české metropoli povolila výstavba více než osmi tisíc bytů v bytových domech, což bylo nejvíce od roku 2007. Za letošní první tři čtvrtletí však povolovacím procesem prošlo jen zhruba 3 300 bytů a závěr roku skóre příliš nevylepší. Pro zvýšení dostupnosti bydlení je v Praze potřeba ročně povolovat a stavět minimálně deset tisíc bytů,” upozorňuje Kunovský. Dlouhodobě se ale v hlavním městě ročně povoluje a staví průměrně jen kolem 3,5 tisíce nových bytů.

Okolí Kolbenovy ulice v Praze 9 promění i projekt Lappi Hloubětín.
Emil Kolben by 'svoji' ulici nejspíš nepoznal. Její okolí se mění před očima

Místo vyšší nabídky nových bytů na prodej teď čeká rezidenční trh další studená sprcha. Kromě drahých hypoték, které způsobily zamrznutí poptávky i prodejů, ho ovlivní i fakt, že někteří developeři přehodnocují své plány. Zvažují možnost vstupu na trh s nájemním bydlením či případný prodej připravovaného projektu silnějšímu hráči.

Mohou se ale také rozhodnout pro posunutí termínu zahájení výstavby některých projektů, či alespoň dosud nezahájených etap. K takovému kroku přistoupil například Central Group, a to v případě Rezidence Parková čtvrť na pražském Žižkově a v projektu Tesla Hloubětín v Praze 9. Posun se však v těchto projektech týká jen těch etap, jejichž výstavba ještě nebyla zahájena. I tak se jen v těchto dvou případech jedná o více než sedm stovek jednotek, které se dostanou na trh později, než byl původní předpoklad.

Nůžky se rozevírají

Zatímco ceny nového bydlení žádnou velkou změnu nezaznamenávají, respektive podle analýzy společnosti Central Group pololetně vzrostly v průměru o 3,3 procenta, starší byty v Praze zlevňují. Podle Kunovského se dá očekávat, že klesnou až o deset procent.

„Vyvážený a odůvodněný rozdíl v cenách srovnatelných nových a starších bytů ve stejné lokalitě je podle našich analýz v průměru pětadvacet až třicet procent. To je stav, ke kterému by se ceny mohly dostat během příštích dvou let,” vysvětluje Kunovský.

Manifesto Market Anděl
Pražské Manifesto slaví, dostalo prestižní cenu a expanduje do Berlína

A jak současnou situaci vnímají realitní makléři? „Při prodeji starších nemovitostí pozorujeme tři kategorie prodávajících – ty, kteří s prodejem spěchají, další skupinou jsi prodávající, kteří nespěchají nebo nechtějí zlevňovat, a nakonec jsou majitelé bytů, kteří prodej nemovitosti zvažují, ale prodat ji nemusí. První skupina reaguje snižováním cen, druhá vyčkává. Třetí skupina raději byt pronajme a prodej odloží na dobu, kdy nastane vhodnější doba. Druhá a třetí skupina tvoří většinu, což se projevuje v inzerci,” říká Daniel Krulich z realitní kanceláře Remax Alfa.

A podotýká, že z toho tedy nelze v současné době naplno poznat reálnou situaci. „Ta se ukáže z dat katastru z posledního kvartálu roku 2022, kde budou zveřejněny realizované prodeje,“ dodává Krulich.