„Fotografie a popis stromů může veřejnost zasílat do 30. září na mail info@taiko.cz. Vítěz obdrží tradičně symbolickou finanční odměnu,“ řekla Hana Tietze, mluvčí společnosti Taiko, která trhy pořádá.

Letošní Vánoční trhy začnou v centru Prahy 26. listopadu a potrvají do 6. ledna. „Věříme, že se letos Vánoční trhy na Staroměstské náměstí vrátí, proto opět žádáme veřejnost, aby nám zasílala svoje tipy na vánoční stromy. Vítěz se stane tradičně dominantou letošních Vánoc v Praze. Ten, kdo ho nabídne, nebo dá na něj tip, získá podle pravidel soutěže deset tisíc korun,“ upřesňuje mluvčí pořadatele Vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí.

Smrk ztepilý, který ozdobí Staroměstské náměstí po dobu adventu, se může nacházet na soukromém pozemku i veřejném prostranství. Zasílat lze tipy na stromy, které jsou tzv. přerostlé a začínají být nebezpečné svému okolí (parky, zahrady, veřejná prostranství), takže je nutné je z bezpečnostních důvodů pokácet, případně stojí na stavebních pozemcích.

Z oslavy 665. výročí položení základního kamene Karlova mostu a 15. výročí otevření Muzea Karlova mostu v Praze.
OBRAZEM: Karlův most slaví 665 let. Připomínka výročí začala královským průvodem

Vánoční strom musí mít rovnoměrné zavětvení, pravidelný kmen a měl by být zhruba 23 až 25 metrů vysoký. Následně bude upravený na bezpečnou výšku 22 metrů. Růst může kdekoli v České republice. Po zkušenostech z minulého roku navíc není nutné, aby byl přímo u silnice. „Loni jsme si ověřili, že díky technice jsme schopní bez problémů dopravit také strom, který není v bezprostřední blízkosti komunikace. S použitím pásového jeřábu jsme dostali bezpečně strom na tahač s návěsem,“ upřesňuje Petr Hozák. Naložený strom má po zajištění větví šířku zhruba čtyři až pět metrů.

1. listopadu vyberou organizátoři ve spolupráci se společností Technologie hlavního města Prahy vhodného kandidáta. Městská společnost pak stejně jako v minulých letech zajistí pokácení, převoz a nazdobení vánočního stromu. Pokud se vše podaří podle plánu, strom by se měl rozsvítit na Staroměstském náměstí v Praze v sobotu 26. listopadu.

Převoz vánočního stromu na Staroměstské náměstí

Loňský vánoční strom pocházel ze soukromého pozemku v obci Pěnčín v Libereckém kraji. Vzešel také ze soutěže Hledá se strom, kam zájemci zaslali zhruba třicítku tipů. Do výšky 22 metrů rostl 54 let.