Přestože včera bylo horko k zalknutí, k absolutním teplotním rekordům ještě několik stupňů chybělo. V historii českých zemí bylo nejtepleji před pěti lety v Dobřichovicích, kde se 20. srpna vyšplhala rtuť teploměru přes čtyřicítku – konkrétně na 40,4 stupně Celsia. Červencový rekord si už mnoho let hájí východ metropole: v roce 1983 dosáhla teplota v Praze--Uhříněvsi 40,2 °C.

Nejvíc upocených dní jsme museli přežít předloni. Tropická hranice 30 stupňů Celsia padla během července a srpna v pražském Klementinu hned ve třiceti dnech ze dvaašedesáti prázdninových.

Kateřina Siniaková slaví titul na turnaji Bastadu.
České tenistky kralují. V top 40 je jich pět, připojila se Siniaková

Naopak loni bylo léto – alespoň z pohledu těch, co nemilují „tropy“ – ideální. Na třicítku se teploty dostaly jen v deseti dnech.

PRO ZOBRAZENÍ INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKY KLIKNĚTE ZDE.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

PRO ZOBRAZENÍ INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKY KLIKNĚTE ZDE.

V posledním půlstoletí se dají najít dokonce dva roky, kdy se nad tuto hranici nevyšplhala maximální teplota v Klementinu ani jednou během celých prázdnin – a to v letech 1996 a 1979.

Mládě hadilova prosperuje i díky dokrmování chovatelů.
OBRAZEM: Úspěch pražské zoo, dočkala se mláděte hadilova

Když se podíváme na celou historii meteorologického měření v Klementinu – tedy zpětně až do roku 1775, nejtepleji bývá právě na přelomu prázdnin.

Nejčastěji padala tropická „třicítka“ 27. července (od roku 1775 do loňska to bylo v 37 případech) a pak právě v dnešní den, tedy 2. srpna (34krát).

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř