Umožnit snáz reagovat i na tyhle trable by měl nový program podpory osob samostatně výdělečně činných, jehož návrh v pondělí posuzovali středočeští radní. Odpoledne o něm informovala hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Mohl by rychle a účinně pomoci OSVČ, kteří byli nepříznivě zasaženi epidemií Covid-19, aby mohli rychle obnovit své podnikání,“ míní. S upřesněním, že se bude jednat o bezúročnou půjčku splatnou do čtyř let – kdy jeden rok představuje odklad a tři pak jsou určeny na splácení. Návratná bezúročná půjčka má být poskytována v maximální výši 50 tisíc korun.

ON-LINE ke koronavru najdete ZDE

„Naším cílem je nabídnout plošnou a efektivní pomoc podnikatelům, kteří se neočekávaně ocitli ve finanční tísni,“ uvedla Jermanová. Vedení kraje počítá s tím, že živnostníky, kteří podnikají na území kraje a živnost měli založenou před vyhlášením nouzového stavu, bude tato nabídka hojně využívána: na tento program hodlá vyčlenit 2,75 miliardy korun. Peníze by tedy vystačily nejméně pro 55 tisíc žadatelů. Program pomoci bude spuštěn co nejdříve – a dotace budou vypláceny po schválení tohoto finančního nástroje radou kraje, upřesnil dále krajský úřad. Po schválení bude možné podávat žádosti do 30. června.

Předsedkyně Krajské hospodářské komory Střední Čechy Ivana Chottová.
Fungující firmy nyní pomáhají těm ostatním

Další pravidla, s jejichž uplatňováním radní v rámci projektu poskytování návratné finanční výpomoci počítají, možná vyvolají debaty. Před poskytnutím návratné půjčky má kraj vyzvat žadatele k provedení identifikační platby. A především: půjčky nemají být poskytovány živnostníkům, kteří jsou v exekuci nebo v insolvenci. Stejně jako těm, kteří mají registrovanou adresu na radnici.

Ilustrační foto.
Počet středočeských pacientů s Covid-19 stoupl na 562

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník