VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Při nákupu zmrzliny se vyplatí koukat i kolem

Střední Čechy – Co dokáže lépe než zmrzlina osvěžit člověka, který v nynějších horkých dnech nemá možnost hupsnout do vody, aby se zchladil? Nu – snad jedině dvě zmrzliny… Prodejci mohou potvrdit, že zájem zákazníků stoupá. Vyplatí se ovšem vybírat očima. A obhlédnout nejen zboží, ale i prostředí, ve kterém je nabízeno.

7.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: Deník/ Michal Fanta

Vadilo i lupení

Pokutou skončila kontrola hygieniků z územního pracoviště v Benešově ve stánku na odpočívce u dálnice D1. Musela tam být nařízena sanitace, shrnul zjištění vedoucí k důkladnému úklidu provozovny ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání středočeské hygienické stanice Michal Novotný.

O tom, že provozovatel dal rychle vše do pořádku, se hygienici přesvědčili při opakované návštěvě – prvotní zjištění nicméně nebyla příznivá. Podle záznamu o kontrole hygieniky překvapila nejen zašlá špína na podlaze, ale také nečistoty na výrobníku zmrzliny, chladicím zařízení i pracovních plochách. „Nezabezpečeným střešním okénkem padaly do stánku suché květy a listy z okolních stromů a umyvadlo na mytí rukou bylo zaskládáno různými krabičkami tak, že nebylo možné si ruce mýt,“ žaluje dále zápis o zjištěných nedostatcích. Současně může posloužit i jako rada jiným provozovatelům: ano; i takové souvislosti je třeba ohlídat!

O tom, že nešlo o problém ojedinělý – a ani typický jen pro letní parna – svědčí zpráva o činnosti odboru hygieny výživy středočeské hygienické stanice za první pololetí. Mezi opatřeními nařizovanými po kontrolách figurují i pozastavení výroby zmrzliny. Už na jaře byl po návštěvě hygieniků okamžitě ukončen prodej za studena připravené točené zmrzliny v sídlištní prodejně v Sedlčanech zaměřené na nabídku zcela odlišného sortimentu, která prodej chlazené pochoutky zavedla bez předchozího nahlášení. A také bez toho, že by bylo připraveno zázemí. Hygienici tak shledali nejen to, že chybějí informace o obsahu alergenů, ale zaznamenali i vážnější nedostatky: chyběla přípravna zmrzliny a směsi pro její výrobu byly skladovány společně s jinými věcmi: s krmivem pro zvířata, a dokonce s drogistickým zbožím či hrnkovými květinami.

Z loňského roku si pak hygienici ještě vzpomenou na kontrolu z počátku srpna ve stánku poblíž slapské přehrady. I tam chyběla přípravna zmrzliny – a navíc prostory nevyhovovaly ani prodeji nabízeného občerstvení: jeden malý dvojdřez měl posloužit nejen při přípravě zmrzliny, ale také k mytí potravin včetně brambor pro nabídku teplých jídel, k mytí nádobí i rukou zaměstnanců. Navíc byly pracovní plochy doslova zarovnány vybavením, pracovními pomůckami i nádobím. V tomto případě nestačilo jindy obvyklé důkladné gruntování. Provozovatel musel změnit nabídku stánku – a přípravu zmrzliny přesunul do nedaleké provozovny, jíž vhodné vybavení nechybí.

Problém vidí i laik

Ne vždy ovšem problém odhalí jen školení hygienici. Deník zaznamenal pohoršení zákaznice Petry, jež z fronty před zmrzlinovým strojem v prodejně s vývěsním štítem slibujícím kvalitu odešla kvůli počínání brigádníka. „Měnil pytel v koši, odpadky si ještě porovnal, než je odnesl – a pak tou samou rukou vzal kornout a začal točit zmrzlinu. Brr,“ otřásá se zákaznice, jež nedokáže pochopit, že kupující stojící před ní si takový kornout vzala, i když také sledovala, co se odehrává.

Varující příklady jsou naštěstí spíš ojedinělé, plyne ze slov ředitele hygienické stanice v Praze Jana Jarolímka. I v metropoli se nyní kontroloři na zmrzlináře zaměřují – a letošní sezona potvrzuje loňské zkušenosti, že ve většině případů jsou při přípravě zmrzliny a jejím podávání hygienické předpisy dodržovány. Černé ovce však existují. „Chyby se objevily v požadavcích ohledně hygieny provozu a obecných požadavcích na prostory pro manipulaci. Jednou provozovatel neměl zpracovány postupy založené na zásadách bezpečného zacházení s potravinami v provozovně,“ potvrzuje Jarolímek, že se najdou důvody k nápravným opatřením i udělení sankcí.

Sama si zmrzlinu podle zkušeností hygieniků vyrábí zhruba desetina provozoven. Zbývajících 90 procent prodává zmrzlinu nakoupenou jinde. Hojně rozšířena je nabídka točené zmrzliny vyráběné z práškových směsí studenou cestou.

Autor: Milan Holakovský

7.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Služby - Služby Ostatní služby 15 000 Kč Pracovníci v oblasti osobních služeb jinde neuvedení Zabezpečení obsluhy restaurace, sportovišť a ubytování. Požadované vzdělání: střední nebo střední odborné bez maturity a bez vyučení. Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: pozitivní vztah k zákazníkům, flexibilitu, spolehlivost, příjemné vystupování. Anglický jazyk slovem vítán., Nabízíme: sleva na firemní výrobky a služby, ubytování, využití sportovišť zdarma (tenis, beach-volejbal, bowling, squash). Možnost ubytování v areálu zdarma, Způsob 1. kontaktu se zaměstnavatelem: tel. 608444161 nebo e-mailem cafex@cafex.cz. Pracoviště: Tenis centrum cafex, s.r.o., Na Studánkách, č.p. 2590, 269 01 Rakovník 1. Informace: Miloš Cafourek, +420 608 444 161. Výroba - Výroba Technici elektronici přístrojů, strojů a 20 000 Kč Technici v ostatních průmyslových oborech Měřící technik. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme:, - základní znalost Nj a Aj výhodu, - základní povědomí o práci s 3D CAD daty, - orientace ve výkresové dokumentaci, , Nástup možný ihned, životopis zasílejte na uvedený email., , Nabízíme:, - 25 dnů dovolené, - čtvrtletní prémie, - možnost profesního růstu. Pracoviště: Müller-technik cz s.r.o. provozovna lány, Zámecká, č.p. 122, 270 61 Lány. Informace: Jana Procházková, +420 313 515 298,727 841 499. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 12 000 Kč Pracovníci v oblasti prodeje jinde neuvedení Denní expedient/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12000 kč, mzda max. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vhodné pro OZP., Náplň práce: příjem objednávek, tvorba dodacích listů v programu., Požadujeme znalost práce s PC., Nabízíme služební telefon., Kontakt: tel. 734807217 (8:00-16:00 hod.) nebo e-mailem pokorny.a@seznam.cz. Pracoviště: Pekárna kněževes, s.r.o., Pražská, č.p. 335, 270 01 Kněževes u Rakovníka. Informace: Josef Porvich, +420 734 807 217. Doprava a logistika - Doprava a logistika Traktorista a obsluha 100 Kč Traktoristé a obsluha zemědělských strojů Traktoristé. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadujeme: řidičský průkaz sk. T, poctivost, pracovitost., Praxe výhodou. Pracovní doba od 7:00 hod., Nabízíme: prémie, příspěvek na stravování, 13. plat., Způsob 1. kontaktu se zaměstnavatelem: tel. 730516528 nebo e-mailem chmelex@wo.cz. Pracoviště: Chmelex,spol. s r.o., 270 04 Hořesedly. Informace: Luboš Hošek, +420 730 516 528.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Novostrašečtí znovuodhalili sochu sokola na budově sokolovny. Původní socha zmizela během okupace.
4

Na opravené sokolovně je i socha sokola

První republika na zámku. Bučovičtí uspořádali kloboukové odpoledne ve stylu dvacátých a třicátých let.

Jak jsme se změnili: Češi, Moravané a Slezané 1918-2018

Napadení záchranářů není vzácné. Útočníci je někdy i pokousají

Střední Čechy - Snaží se chránit lidské životy, ale nedá se říct, že by jim to někdy jejich okolí usnadňovalo. Napadení záchranářů není ničím výjimečným, vysvětluje jejich mluvčí Petra Effenbergerová. Hlášená napadení letos byla čtyři, s agresivitou pacientů se ale záchranáři setkávají prakticky denodenně.

Rvačka před bowlingem a velká oprava lipenského expresu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 22. října 2018.

ANKETA: Kteří fotbalisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na fotbalového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

ANKETA: Kteří hokejisté by teď hráli za Československo?

Zahrajte si na hokejového trenéra. Deník v souvislosti se stoletým výročím vzniku Československa připravil mimořádnou anketu. Jak by nyní vypadal společný tým, který by tvořili hráči obou zemí? 

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT