Léčivé koření bylo tématem i její přednášky v sedlčanské knihovně ve středu 5. dubna v podvečer. Využili jsme chvilku jejího volného času a požádali ji o rozhovor.

Je jaro, kdy potřebujeme načerpat energii ze sluníčka i z bylinek - které čtenářům doporučíte a proč?
Ideální bylinou na jaro je kopřiva. Obsahuje celou řadu vitaminů a minerálů a také chlorofyl. Je vhodné použít ji na jarní detoxikační kúry. Já osobně ji přidávám do polévek, karbanátků, sekané, nádivek. Stačí ji půl minuty povařit na sítku v páře, trochu ochutit a lze ji podávat jako přílohu místo špenátu. Ideální jsou i listy pampelišky, které podpoří činnost našich jater. Úžasnou bylinkou je polníček kozlíček, ze kterého můžeme připravovat saláty, dále sedmikráska, jejíž listy použijeme třeba do polévky, ale jako chutná dekorace nám poslouží i její květy. Na jaře má většina rostlin křehké listy, a tak, pokud jsou jedlé, je můžeme přidávat do polévek, omáček, karbanátků a kořenit s nimi pokrmy. Mezi mé oblíbené patří například listy řebříčku, popenec, potočnice, vojtěška a jetel. Neměli bychom zapomínat ani na podběl, jehož květy jsou vhodné na kašel.

Slza, populární kapela, která prorazila v posledních letech, natáčela videoklip v našem regionu. Štáb přijel do Březnice ve středu a natáčení trvala do čtvrtečních pozdních hodin.
Kapela Slza natáčela videoklip v Březnici

K přípravě potřebujeme talíř čerstvých mladých listů smetanky lékařské. Můžeme je před utržením na několik dnů zakrýt a zmírnit tím jejich hořkou chuť, dále dvě vejce, 100 mililitrů bílého jogurtu, dvě ředkvičky, jeden stroužek česneku, lžičku olivového oleje, pažitku, sůl. Mladé listy smetanky lékařské spaříme. Promícháme s olivovým olejem a dáme na talířek. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, které rovněž klademe na talířek. Jogurt promícháme s česnekem utřeným se solí a nalijeme jej na smetanku. Ozdobíme ředkvičkami a pažitkou.

"Pokud zatěžujeme půdu nadměrným množstvím hnojiv, pesticidů a herbicidů, může se to brzy negativně projevit na našem zdraví. Také nešetrná úprava potravin nebo způsob, jakým jsou porážena zvířata na maso, se na nás může negativně odrazit."


Co při besedách vaše posluchače často zajímá? A čím vás překvapí?
Většinou se všichni ptají na konkrétní zdravotní problémy. Neustále mě překvapuje, že se lidé nenaučili naslouchat svému tělu, které jim často dává signál, že je něco v nepořádku. Mnoho z nich třeba snídá jogurt, který je chladný a není po ránu zrovna nejvhodnější. Přestože se po něm někteří z nich necítí dobře, nadále jej tvrdošíjně konzumují, protože slyšeli v reklamě, že je zdravý. Myslím, že je podstatné, abychom se naučili vnímat svoje tělo. Za své tělo si zodpovídáme my sami a sami se o něj také musíme starat. Každý z nás je originál a všeobecná doporučení nemusí být pro některé osoby vhodná. Nehledě na to, že zdraví se v poslední době stalo předmětem byznysu a je třeba zvažovat, čemu bychom měli věřit a čemu ne. Ale asi těžko stihneme sledovat vědecké výzkumy, které jsou navíc často financovány zainteresovanými společnostmi. Proto by hlavním kritériem měly být naše pocity.

Chystáte nějakou novou knížku? A kterou z těch již vydaných považujete za nejúspěšnější?
Nejúspěšnější byla Vůně čaje, kterou jsem napsala společně s profesorem Pavlem Valíčkem. Tato knížka vyšla v desetitisícovém nákladu. V dohledné době by měla vyjít má brožurka Léčivá kuchyně jako speciál Regenerace. Bude zaměřena na koření. Další plány zatím nebudu prozrazovat.

Uzavírka silnice. Ilustrační foto.
Dopravu v Příbrami blokují další uzavírky

Kdy sbíráte léčivky? Je na ně dobré vyrazit časně ráno, o půlnoci nebo snad - s trochou nadsázky - o svatojanské noci?
Léčivky sbírám zejména, když svítí sluníčko a když mám dobrou náladu. Všichni z nás jsou součástí tohoto Vesmíru a měli bychom se snažit, aby s ním naše energie byla v harmonii. To, jak na nás jídlo nebo byliny působí, záleží i na tom, s jakými energiemi se setkaly. Při růstu, sběru, skladování a úpravě. Proto by sběr bylinek měl být téměř posvátný. To samé ale platí i o jídle. Příroda je jako prostřený talíř. Ale není nevyčerpatelná. Pokud zatěžujeme půdu nadměrným množstvím hnojiv, pesticidů a herbicidů, může se to brzy negativně projevit na našem zdraví. Také nešetrná úprava potravin nebo způsob, jakým jsou porážena zvířata na maso, se na nás může negativně odrazit. Každému doporučuji, aby se snažil kupovat co nejméně upravené potraviny, které neobsahují žádné chemické látky. Hippokrates kdysi řekl: Jsme tím, co jíme. Zkusme se nad tím zamyslet. Co jíme? A jak to jíme?

Meteorolog a fotograf Josef Cink v redakci Příbramského deníku.
Meteorolog: Předpověď počasí je pouze míra pravděpodobnosti

Marie Břeňová