Vyplývá to z informací, které odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání v pondělí zveřejnil na webových stránkách středočeské hygienické stanice. „Již je uklizeno,“ konstatoval s tím, že i když se podnět spotřebitele nepotvrdil v bodu týkajícím se kouření, hygienici dali za pravdu upozornění na nevyhovující hygienické podmínky.

Špína i nefunkční záchod

V úklidu provozovny našli kontroloři značné rezervy. V kuchyni zaznamenali znečištění mastnotou i přilepenými zbytky potravin včetně syrového masa, nelíbily se jim ani hadry a utěrky na podlaze, prázdné PET láhve nebo zaprášené prázdné sklenice, stejně jako nezakryté odpadkové koše nebo nefunkční toaleta pro personál. A také kbelík s bramborami uložený pod dřezem. Ihned po kontrole začala sanitace, jak se důkladnému smýčení říká – a po necelých dvou týdnech se hygienici přišli přesvědčit, že už je vše v pořádku: mimo jiné byl proveden řádný úklid všech prostor, odstraněn nepotřebný inventář a zprovozněno hygienické zařízení pro personál.

Ilustrační foto
Ranní série nehod se neobešla bez tragického následku

Plné mucholapky v březnu

Podobná odhalení nejsou výjimkou. V druhém březnovém týdnu hygienici našli také nepořádek v provozovně rychlého občerstvení v Nymburce, kde pak došlo i na malování. Neoznačené polotovary zde byly jen jedním z nedostatků. Hygienici také mimo jiné zaznamenali mastnou špínu, zbytky potravin, zateklý olej a prach; navíc stěny se zašlou malbou byly zaprášené a pokryté pavučinami. Pozornosti kontrolorů neunikla ani špína na WC pro hosty, stejně jako nevábné odpadkové koše. K tomu se našly věci, které ve stravovacím provozu nemají místo: vrtačka, barva, štětec, písek v otevřené plastové nádobě. A dokonce mucholapky s nánosem uhynulého hmyzu.

Desítky pochybění ročně

Nařízení sanitace stravovací provozovny po hygienické kontrole není ničím ojedinělým. Loni to středočeští hygienici udělali v 75 případech. Dále vydali 52 nařízení o vyřazení potravin ze stravovací služby, jednačtyřicetkrát pozastavili výkon činnosti a deset rozhodnutí se týkalo objednání deratizační firmy kvůli vyhubení hmyzu nebo hlodavců, informovala ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová. Osmkrát dokonce v rámci kraje došlo na okamžité uzavření provozovny. 

Videosouhrn 18. března 2018
Příjezd Rudé svině, pálení Morany a otevírání Odry v psím počasí: videa víkendu