Na výměnu starých uhelných kotlů s ručním přikládáním za moderní a ekologičtější zdroje tepla (a to včetně žádaných tepelných čerpadel) je možno získat příspěvek od 75 tisíc korun do 127,5 tisíce – ovšem za splnění stanovených podmínek. K nejzásadnějším patří, že jde o náhradu starého zařízení, které bude v rámci výměny zlikvidováno, a objekt je určen k bydlení; nikoli pouze k rekreaci.

V rámci II. výzvy Programu Výměna zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech ve Středočeském kraji 2017–2019 přijímá krajský úřad žádosti již od 4. října. V pondělí středočeští radní odkývli dotace pro další várku zájemců. Čtyři stovky žadatelů tak mohou očekávat, že přijde čas na sepisování smlouvy s úředníky. „Se zahájením proplácení peněz úspěšným žadatelům počítáme přibližně v polovině dubna,“ připomněl náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast financí Gabriel Kovács (ANO).

Na kotlíkové dotace je nyní pro Středočechy připraveno půl miliardy korun: 502,2 milionu. Do pátku kraj zaregistroval celkem 4519 žádostí, jejichž předkladatelé se ucházejí dohromady o 489,7 milionu korun. Desítky milionů korun pro další zájemce ještě zbývají. Podle Kovácsových slov mohou vystačit zhruba pro čtyři stovky žadatelů.

Ilustrační foto.
Žízni má zabránit lepší propojení vodních zdrojů v kraji

„Na podání žádosti však zbývá již pouze tři a půl měsíce, takže by si občané kraje měli pospíšit,“ upozornila v pondělí hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Konečný termín pro přijímání žádostí byl stanoven na 29. červen; tehdy možnost ucházet se o příspěvek padne úderem 14. hodiny (do níž musejí být dodány na hejtmanství v pražské Zborovské ulici veškeré podklady; po elektronické registraci na webu kraje je ještě potřebné vše vytisknout, podepsat a doplnit stanovenými přílohami). Navíc platí pravidlo, že kdo dřív přijde, ten dřív bere. Přijímání žádostí se tedy může zastavit i dříve, pokud nachystané peníze již budou vyčerpány. 

Poskytované příspěvky na výměny zdrojů tepla:
- na tepelná čerpadla;
- na plynové kondenzační kotle;
- na kotle na tuhá paliva spalující výhradně biomasu (ruční i automatické);
- na automatické kotle na tuhá paliva – kombinované (pro spalování biomasy/uhlí).
Pořízení moderních kotlů spalujících výhradně uhlí již není podporováno. Výše příspěvku se mění v závislosti na kategorii zdroje.

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Krajské kolo Ekonomické olympiády.
V ekonomických znalostech středočeští studenti strčí sousedy do kapsy