Pro psy jsou silvestrovské oslavy velmi stresující. „Každý rok se během prosince a začátku ledna náš útulek plní zaběhnutými mazlíčky. Počet zaběhnutých zvířat je prokazatelně v tomto období nejvyšší za celý rok. Ne vždy se nám podaří vypátrat majitele, některá zvířata pak u nás zůstávají,“ popisuje Michaela Zemánková z psího útulku Dogpoint.

Města a obce tak často musí řešit neznámá pobíhající a zmatená zvířata. Situace se dají efektivně řešit přes mobilní aplikaci. Potvrzuje to Ondřej Švrček, provozovatel Mobilního rozhlasu, pod který spadá i aplikace Zlepšeme Česko. Ta umožňuje jednoduše nahlásit zatoulané zvíře a informace se dostane ihned nejen k samosprávě, ale i lidem v okolí.

„Výhodou mobilních aplikací je, že si poradí i s GPS souřadnicemi, takže hláška včetně fotografie přesně určí, kde se pes pohybuje. Podnět se odešle zodpovědné osobě, kterou může být starosta. Ten pomocí služby mobilního rozhlasu snadno rozešle informaci dál - třeba na všechny pejskaře ve městě, lidi bydlící v části obce a podobně. Zvýší se tak pravděpodobnost nalezení psa nebo jeho majitele,“ uvedl Švrček.

Ilustrační foto
Za tři dny vyrazili záchranáři na 1166 výjezdů
Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto
Tříkrálová sbírka brzy odstartuje. Většina peněz pomáhá v regionu