V šestnáctitisícovém Benešově o ceně pitné a likvidaci splaškové vody v roce 2021 rozhodli radní už v listopadu. Místní politici se nakonec shodli na tom, že Vodohospodářské společnosti Benešov (VHS), která využívá městské inženýrské sítě, nájemné nezvýší. Ani to ale nezaručuje stejnou cenu vodného a stočného jako v letošním roce.

„Dohromady se zvýší cena vodného a stočného o tři koruny za kubík,“ potvrdil benešovský místostarosta Roman Tichovský (ODS) a vysvětlil, že cenu vody město zvlášť neschvaluje, ale vypočítává ji podle výše nájemného VHS.

Jisté je, že lidé si za vodné a stočné oproti letošnímu roku připlatí. „Od společnosti Ravos, která pro Rakovník pitnou vodu zajišťuje, mi bylo řečeno, že s lehkým navýšením se počítá,“ uvedla ještě před vánočními svátky mluvčí radnice Kateřina Hradilová. Tuto informaci nakonec potvrdil i ceník, zveřejněný 28. prosince na webových stránkách společnosti Ravos.

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje, územní pracoviště v Příbrami.
Středočeská hygienická stanice hledá posily. Nejen epidemiology

Od nového roku cena vody mírně podraží i v Nymburce (88,45 Kč). Od poslední úpravy ceny to bude o 2,75 korun za metr krychlový.

V Mladé Boleslavi (101,50 Kč) bude kubík vody oproti roku 2020 dražší o 3,90 Kč. „Ceny byly schváleny s ohledem na pravidla pro příjemce dotace z Evropské unie, s ohledem na projekt Odkanalizování obcí v povodí Jizery a kvůli nutnosti obnovy vodohospodářského majetku," uvedla boleslavská mluvčí Šárka Charousková.

Podle statistik vodohospodářských společností spotřebuje člověk přes 130 litrů vody denně. Více než polovina spotřeby připadá na osobní hygienu a používání WC. Pří středočeských cenách to pak znamená, že člověk utratí denně za vodu přibližně mezi 11 a 14 korunami.

Elektřina a plyn - ceny se různí

U elektřiny a plynu už stanovení koncové ceny pro středočeského zákazníka není tak jednoduché. Vzhledem k vysoké konkurenci dodavatelů a bezpočtu tarifů, slev a podobně jednotná cena neexistuje. Lidé si dnes mohou ve středočeském kraji vybírat od tří desítek dodavatelů.

„Cena je různá, protože pro každého zákazníka platí ta, kterou uzavíral v té které konkrétní době. Časy, kdy se cena elektřiny stanovovala k jednomu datu jednotně, jsou pryč. Dnes každý nový zákazník dostane cenu takovou, jaká je aktuálně platná v konkrétní den uzavírání smlouvy. Totéž platí pro stávající zákazníky, když jim například skončí platnost smlouvy a uzavírají novou. Vybírat mohou z mnoha produktů, ke jsou různé bonusy, například určitý počet kilowatthodin zdarma, podpisová prémie (sleva) nebo bez poplatku za odběrné místo. Proto není možné říci nejběžnější cenu,“ vysvětlil mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Cena elektřiny se skládá ze dvou složek – z regulované, kterou určuje Energetický regulační úřad, a obchodní, ta je stanovena jednotlivými dodavateli včetně ČEZ. Regulovaná složka tvoří zhruba polovinu ceny elektřiny na faktuře a obchodní složka druhou polovinu. V případě plynu tvoří regulovaná složka třicet procent celkové ceny, zbylých sedmdesát procent je obchodní složka. Pokud konkrétní dodavatel nebude s cenou hýbat, i tak díky zásahu ERÚ by měli domácnosti za elektřinu zaplatit méně než v roce 2021. Cena regulované složky totiž klesla.

K výbuchu a následnému požáru došlo v kolínské elektrárně v pondělí 28. prosince.
Kolínské domácnosti po požáru v elektrárně opět topí. Vyšetřování pokračuje

Deník oslovil alespoň největší dodavatele s otázkou na ceny roku 2021.

„Pro naše zákazníky ve středních Čechách máme dvě dobré zprávy. Energetický regulační úřad oznámil, že regulovaná složka klesne pro domácnosti na území ČEZ Distribuce, kam Středočeský kraj patří, v příštím roce o 2,6 procenta. A zároveň ČEZ svým zákazníkům před zimou zlevnil obchodní část ceny. Obchodní ceníky na dobu neurčitou klesly v průměru o 9 % u elektřiny a o 11 % u plynu. Za každou megawatthodinu spotřeby tak české domácnosti uspoří u elektřiny 230 korun a u plynu 120 korun,“ řekla Deníku tisková mluvčí ČEZ tisková mluvčí Soňa Holingerová.

Cena za m³ vodné a stočné včetně DPH v okresních městech
Benešov 86,85 Kč
Beroun 99,38 Kč
Kladno 107,90 Kč
Kolín 88,65 Kč
Kutná Hora 99,90 Kč
Mělník 107,90 Kč
Mladá Boleslav 101,50 Kč
Nymburk 88,45 Kč
Příbram 87,70 Kč
Rakovník 90,00 Kč

Další velký dodavatel elektřiny a plynu v kraji, E.ON, se rozhodl cenu neměnit. „U produktů v našem portfoliu nebudeme od nového roku měnit ceny za dodávky elektrické energie ani zemního plynu. Regulovanou složku ale samozřejmě změnit musíme, což se promítne i do ceníků pro zákazníky. V současné době přepracováváme ceníky všech produktů tak, aby měli naši zákazníci aktuální a přesné informace,“ uvedl mluvčí E.ON Roman Šperňák.