Poslanci schválili návrh, aby byl 21. srpen významným dnem k připomínce obětí invaze vojsky bývalé Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Proti návrhu byli jen komunističtí poslanci.

„Každého promarněného života je třeba litovat a mít ho v úctě. Já bych ale poprvé řekl, že základní premisa z našeho pohledu je, že se nejednalo o okupaci. Byl to tragický moment, nebyl správný… ale taky nijak nebyla odzbrojena československá armáda nebo likvidována státní moc, jak tomu bylo v případě okupace nacistickým Německem,“ řekl ve vysílání poslanec Stanislav Grospič a dále ve vysílání řekl: „Oběti? To byly vesměs oběti dopravních nehod. Myslím, že si zaslouží vyjádřit úctu, ale nebyly to oběti žádných aktivních ozbrojených bojů, to je třeba říci.“

Dostatečný prostor při výuce dějepisu 

Takováto slova doslova rozhněvala regionální politiky, kteří rozhodně kritikou nešetřili. Spolu s tím ovšem připomněli, že je velmi důležité, aby se na základních školách v rámci výuky byl věnován dostatečný prostor pro dějiny druhé poloviny dvacátého století.

„Rozhodnutí, že by 21. srpen měl být významný den k připomínce obětí invaze vojsky bývalé varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, pochopitelně vítám. Ostatně mám pocit, že novodobým dějinám naší republiky se ve školách nevěnuje tolik času, kolik by bylo zapotřebí. Důsledkem je pak mimo jiné skutečnost, že nastupující generace nezná právě okolnosti vpádu „spřátelených“ vojsk do naší země. A této reality pak využívají demagogové typu komunisty Stanislava Grospiče při svých nehorázných tvrzeních. Je velmi smutné a ostudné, že třicet let od sametové revoluci někdo takový sedí v poslanecké sněmovně,“ reagoval starosta Rakovníka Luděk Štíbr (ODS).

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Kraj i některé radnice usilují o titul rovného úřadu

Snaha o přepisování historie 

„Nehorázné vyjádření komunisty Grospiče mě opravdu rozzuřilo. Snaha o přepisování historie je pevně zakotvená v komunistických análech stejně jako diktatura proletariátu. Právě díky podobným tendencím je velmi dobře, že se ostatní poslanci rozhodli označit 21. srpen za významný den. A právě proto je nutné, aby se na školách učily novodobé dějiny. Aby se nezapomnělo,“ nešetřil kritikou místostarosta Rakovníka Jan Švácha (TOP 09).

Starosta Nového Strašecí Karel Filip (ČSSD) pak připomněl smlouvu z roku 1993 mezi Českou republikou a Ruskem. “Podle této smlouvy podepsané tehdy prezidenty obou zemí byla okupace nepřípustným použitím síly proti Československu a následné setrvávání sovětských vojsk na československém území bylo neospravedlnitelné. S touto dohodou souhlasil i ruský prezident Vladimír Putin v roce 2006. Jsem pamětníkem 21. srpna 1968 a pamatuji si na hesla ,Otěc asvabaditel, syn akupant´. Se smlouvou, jak byla tehdy podepsaná, souhlasím a jsem rád, že na obou stranách není vůle ji měnit,” řekl Karel Filip.

Z vyhlášení Ceny hejtmanky 2018.
Osobnosti, jež jsou příkladem pro ostatní, kraj stejně jako loni ocení korunou