Varování před rizikem vzniku požárů v oranžovém stupni, znamenajícím vysokou míru nebezpečí, Český hydrometeorologický ústav od nedělní půlnoci snižuje na mírnější stupeň žlutý. Ten by měl platit do pondělní 15. hodiny. Ani snížení výstrahy na hodnotu „nízké nebezpečí“ ale neznamená, že by bylo na místě polevit v obezřetnosti a přestat respektovat zákazy spojené se zacházením s otevřeným ohněm nebo třeba zákazy vjezdu motorových vozidel na polní cesty či třeba jejich zastavení v suché trávě.

Ilustrační foto.
Vedra si vybrala svoji daň. V permanenci byli hasiči i záchranáři

Nově pro pondělní odpoledne a večer – přesněji od 11. do 21. hodiny – platí výstraha varující před silnými bouřkami. Neudeří všude, avšak tam, kde se nebesa otevřou, může to být rachot. S postupem k východu by mohly nabývat na intenzitě. Meteorologové očekávají ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených menšími kroupami, nárazy větru kolem 20 m/s (což odpovídá70 km/h) a přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 mm. Právě ty mohou přinést rozvodnění malých toků, ale hrozí i zatopení sklepů, garáží nebo podchodů a podjezdů.

„Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ připojují meteorologové další varování, které tlumočí i Portál krizového řízení Středočeského kraje. S tím, že lidé by si měli dát pozor nejenom na nebezpečí zásahu bleskem, ale i na riziko úrazu způsobeného padajícími a poletujícími předměty. Řidičů se pak za bouřky týkají dvě základní doporučení (pokud pomineme upozornění, že je třeba pamatovat na správné osvětlení vozidla, na což leckteří šoféři pozapomínají): snížit rychlost, zvýšit opatrnost.