Pracovat se na ní začalo už loni v březnu, připomněl radní pro oblast sociálních věcí Martin Hrabánek (ODS). „Hlavním partnerem při realizaci podpory rodinné politiky na krajské úrovni je Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR,“ konstatoval. S tím, že plánované aktivity na krajské i místní úrovni vycházejí právě z metodik ministerstva.

Nejenom sociální sféra

Pro rodiny – které však mohou tvořit i osamocení jednotlivci – kraj počítá s řadou aktivit, jež zdaleka nejsou zaměřeny jen na nabídku aktivního trávení volného času či dostupnost podpůrných služeb. Větší pozornost než dřív má být kladena na podporu sladění práce a osobního života, ale například i na pomoc v těžkých životních situacích, partnerských krizích, s výchovnými problémy. Ale také třeba při řešení nezaměstnanosti, domácího násilí či psychosomatických potíží a depresí. Jde tedy mimo jiné i o zapojení zaměstnavatelů, poskytovatelů veřejných služeb, neziskových organizací, stejně jako sféry výzkumné nebo občanské.

Kadeřnictví. Ilustrační foto
Češi se stříhají doma. Mikádo neopravíme, varuje kadeřnice

Ke konkrétním návrhům se řadí třeba rozvoj sociálních služeb s důrazem na pečovatelské aktivity, osobní asistenci či odlehčovací služby, ale i sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi. Nechybí však ani plán na další rozšiřování sítě POSEZů (center pro pomoc seniorům a lidem se zdravotním handicapem) a podporu jejich činnosti. A rozvinout se v sociální oblasti má i podpora „neformálně pečujících“, kdy lidé se sníženou soběstačností potřebují pomoc příbuzných, známých, sousedů či dobrovolníků.

Patří sem však kupříkladu i rozvoj azylových domů nebo optimalizace sítě center psychologicko-sociálního poradenství. Stejně jako starost o zajištění dostatku míst ve školkách (včetně důrazu na jejich vybavení a na snižování počtu dětí ve třídách) i odpovídající kapacity základních škol, základního uměleckého vzdělávání, optimalizaci středních škol – a také jde o podporu činnosti zájmových kroužků, sportovních, dětských a mládežnických organizací. I s důrazem na rozvoj mimořádných sportovních talentů. Úředníci a politici dále počítají s podporou primární prevence rizikového chování u dětí a mládeže či dopravní výchovy. I s rozvojem webu Bezpečný Středočeský kraj.

Do hospody s mobilním telefonem? Brzy to možná bude nutností. Prokazovat, že jsou očkovaní, by lidé mohli pomocí aplikace.
Nový plán otevření služeb: Na koncert či do hospody budou moci jen ti s kódem

Zázemí, akce, informace

Prospěšný má být důraz na zajištění vyhovující dopravní obslužnosti, obzvlášť se zaměřením na možnost odvést dítě do školky a pak pokračovat v cestě do zaměstnání. Či z jiného soudku: program rozvoje cyklistiky nemá obnášet jen výstavbu cyklostezek, značení tras či vydávání cyklomap (a dokonce se počítá i s krajským webovým portálem pro cyklistiku), ale také třeba budování úschoven kol nebo odstavných míst pro kola v rámci záchytných parkovišť P+R. Tam ostatně mají vznikat i speciální parkovací místa pro „osoby doprovázející dítě v kočárku“. Velký důraz má být nově kladen také na volnočasové aktivity pořádané pro rodiny s dětmi – a to včetně jejich propagace.

Nový pohled na volnočasové aktivity
- Ve všech krajských muzeích a galeriích i dalších příspěvkových organizacích, kde je to možné, vytvořit programy pro děti předškolního věku, které zaujmou i jejich dospělý doprovod

- Cílená nabídka příspěvkových organizací kraje pro rodiny, větší informovanost o pořádaných akcích, zlepšení komunikace i s potenciálními návštěvníky a práce na sociálních sítích

- Vytvoření nástroje pro hodnocení úspěšnosti konkrétních kulturních akcí příspěvkových organizací z pohledu veřejnosti

- Rozvoj nabídky trávení volného času pro rodiny předkládané Středočeskou centrálou cestovního ruchu – včetně vydání tištěného materiálu, doplnění nabídky na portál www.strednicechy.cz a informování na sociálních sítích.

- Podpora stavebních úprav budov se vznikem herních zón

- Finanční podpora a záštita akcí rodinného charakteru včetně důrazu na významné dny podporující rodiny (Mezinárodní den rodin, Mezinárodní den dětí, Den matek, Den otců, Mezinárodní den seniorů)

- Aktivní účast zástupců vedení kraje na akcích zaměřených na problematiku rodinné politiky (otevírání dětských či dopravních hřišť, parků, škol a podobně, akce určené pro rodiny s dětmi nebo seniory, ale také vyjádření podpory aktivitám podporujícím rodiny včetně oceňování přínosů a úspěchů)

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje