Ve čtvrtek se České dráhy pochlubily v tiskové zprávě, že správní rada nedávno vzniklého Nadačního fondu Skupiny ČD – Železnice srdcem rozdělila prvních 400 tisíc korun z transparentního účtu. Peníze dostali zaměstnanci Českých drah, kteří utrpěli zranění při nedávných vážných nehodách u Perninku na Karlovarsku a právě u Českého Brodu. „Zároveň jsme schválili vyplacení finanční podpory rodině našeho strojvedoucího, který při střetu u Českého Brodu zahynul,“ uvedl předseda správní rady fondu Václav Nebeský.

Srážka nákladního a osobního vlaku u Českého Brodu.
Strojvůdce, který zemřel při srážce vlaků u Českého Brodu, byl kdysi hrdinou

Nadační fond byl založen právě pro podobné účely – s cílem pomáhat zaměstnancům Českých drah a jejich rodinám s překonáváním následků vážných nehod, které se ne železnici stávají. Prospívat má ale třeba i železničářům, kteří se do složité životní situace dostali z důvodu vážné nemoci. Založily ho České dráhy a jejich největší dceřiná společnost ČD Cargo, jež zajišťuje nákladní dopravu. „O spolupráci už projevily zájem také další společnosti Skupiny ČD,“ uvádí tisková zpráva.

Místopředseda správní rady nadačního fondu Ivan Bednárik současně uvedl, že sbírky běží dál. „Všechny prostředky, které se na transparentním účtu nashromáždí pod zveřejněnými variabilními symboly, rozdělíme na dalším zasedání koncem listopadu,“ ujistil.

Srážka nákladního a osobního vlaku u Českého Brodu.
Srážku vlaků u Českého Brodu zachytila palubní kamera v autě strážníků

Okolnosti nehody u Českého Brodu, která si 14. července ve 21.35 hodin vedle lidského života vyžádala přes dvacet zraněných, hmotnou škodu vyčíslenou na 45 milionů korun a mnohahodinový kolaps dopravy na frekventovaném kolínském koridoru, zůstávají v šetření. Podle informací zveřejněných krátce po tragické události se vlak s cestujícími zastavil před návěstidlem zakazujícím další jízdu – načež se znovu rozjel. To předpisy dovolují, avšak s tím, že strojvůdce smí jet jen takovou rychlostí, aby v případě, že uvidí, že je kolej obsazená, mohl bezpečně zastavit. Další informace pak hovoří o nárazu v poměrně vysoké rychlosti.