Nedbalost u ohýnku

Požár ve svažitém terénu, jehož likvidace byla náročná (velitel zásahu dokonce žádal o povolání policejního vrtulníku s podvěšeným bambivakem, avšak marně, protože helikoptéra byla aktuálně nasazena jinde), zaměstnal hasiče až do čtvrtka. Po likvidaci plamenů byla totiž nařízena ještě 48hodinová dohlídka.

Šetření ukázalo, že řádění plamenů měla na svědomí lidská nedbalost. „Došlo k opětovnému rozhoření ohniště, které někdo o víkendu rozdělal v lese,“ konstatoval Petr Svoboda z centrály středočeských hasičů. Připomněl, že v nynějším počasí by se podobná situace mohla opakovat. I když v uplynulých dnech některé lokality voda z přívalových dešťů doslova propláchla (a výstraha meteorologů před přívalovým deštěm s hrozbou povodní i záplav aktuálně dál platí), všeobecně je stále velmi sucho.

Ilustrační foto.
U Uhlířských Janovic havaroval automobil s autobusem

Hoří les i tráva

Požáry porostů hasiče zaměstnávají i na dalších místech. Třeba ve středu, byť mezi hasičskými zásahy převažovaly výjezdy k čerpání vody a odstraňování stromů, bylo třeba likvidovat požáry lesa u Rynholce na Rakovnicku a u obce Úhonice na Praze-západ (kde hasiči zůstanou hlídat nejméně do pátečního večera). Hořela rovněž tráva na Berounsku, a to u Mořinky i u Srbska, a u Poděbrad na Nymbursku (navíc středočeští hasiči jeli pomáhat hasit porost také ke Štětí na Litoměřicku). Ve čtvrtek pak přibývaly další ohně: Kladno, Syrovátka u sousedů na Královéhradecku, Liblice na Mělnicku…

S ohněm opatrně

Na aktuálnosti tudíž nabývá požadavek, který se v Praze uplatnil již před měsícem v podobě zákazu čarodějnických ohňů. Hasiči žádají, aby v lesních porostech lidé ohniště nezakládali. Úředně vydané zákazy rozdělávání ohňů se v minulých letech uplatnily i ve středních Čechách. Vyhlašoval je krajský úřad společně s dalšími protipožárními opatřeními – zákazem jízdy parních lokomotiv, zákazem vjezdu aut do porostů, zákazem odběru vody z požárních nádrží… Bývalo to ovšem vždy až v době kolem žní. Podobně suché počasí již na jaře běžné nebývalo. Mimochodem: aktuální pražskou novinkou je omezení svíček na hřbitovech.

Pro ty, kteří spíš než apelu na zdravý rozum rozumějí hrozbě sankcí, má Svoboda vzkaz: viníkům požárů hrozí v případě dopadení a prokázání viny vysoké pokuty.

Zdravotnický výcvik HZS Středočeského kraje.
Hasiči v lese trénovali, jak bojovat o život