„Bude se opravdu hodit,“ potvrzuje majitel Brázdimského statku Pavel Zíka. „Usnadní nám přepravu klientů k doktorovi a nejrůznějším specialistům,“ připomněl, k čemu je darované auto určeno především. Dále má sloužit také k zajištění nákupů.

Přispělo na ně 22 firem i jednotlivců z okolí – a to podobně jako už v řadě jiných míst nejen ve středních Čechách. Takto pořízená Dacia Dokker je už v pořadí 763. vozem, který se v rámci projektu Sociální automobil podařilo obstarat, informovala za poděbradskou reklamní agenturu Kompakt Tereza Pavézková. Právě Kompakt již od roku 1997 stojí za projektem sociálních aut, připraveným podle vzoru některých evropských měst.

Spočívá na principu „reklamy na kolech“ spojené s dobrým skutkem. Díky příspěvkům firem, jejichž prezentace pak na autě nechybí, se daří doslova poskládat peníze na pořízení automobilů pro různé ústavy a zařízení poskytující sociální služby – ať už svou činnost zaměřují na seniory, nebo na lidi handicapované zdravotně, mentálně či sociálně. Díky autům, na něž by se řada těchto zařízení sama nezmohla, je možno rozvíjet aktivity směřující k zajištění péče či rehabilitace, ale také integrace, výchovy či vzdělávání.

„Pro většinu domovů či zařízení pečujících o seniory není zrovna jednoduché pořídit si nový vůz, protože soustřeďují finanční prostředky především na péči o své klienty,“ vysvětlil úlohu své společnosti jednatel agentury Kompakt Miroslav Káninský. „Proto jsme se rozhodli těmto zařízením i organizacím pečujícím o děti či handicapované pomoci,“ připomněl.

Ilustrační snímek
Provoz zkomplikovaly nesjízdné silnice i uvízlé kamiony
Ilustrační foto.
Nemocnicím už kraj nedá dotace na provoz