Díky úsilí 21 autorů představuje 43 pozoruhodných staveb či komplexů ve středních Čechách – od prvorepublikových vil přes přehrady až třeba po nymburské krematorium, jež bylo loni prohlášeno národní kulturní památkou.

Výběr je ale mnohem rozmanitější. Třeba z Nymburka se lze spoustu zajímavostí dočíst také o zdymadle či vodní elektrárně. Pojednání o nedalekých Poděbradech zase přináší poučení o Libenského kolonádě, železniční stanici i městském urbanismu. Rovněž Kolín láká svým zdymadlem a hydroelektrárnou.

Na řadu podnětů se mohou těšit například také zájemci o zemské průmyslové školy v Mladé Boleslavi a v Kutné Hoře či o Masarykův silniční most v Kralupech nad Vltavou. Stranou pozornosti však nezůstávají ani kladenská sídliště – Sítná i Rozdělov. Stejně jako stavby ryze současné: například Komunitní centrum obce Líbeznice nebo dům-věž ve Všenorech.

„Tato kniha mimo jiné vypovídá o tom, jak lidé v našem kraji žili – a jak pro ně bylo důležité prostředí, které je obklopovalo,“ poznamenal radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD).

Zdůraznil současně, že i přes dlouhodobé silné vazby na Prahu existuje v kraji celá řada měst, jež díky své historii a hospodářskému potenciálu dospěla k jisté autonomii – a odráží to i jejich architektura.

„Sté výročí založení Československé republiky nám nabízí vhodnou příležitost k zastavení a ohlédnutí, co se ve Středočeském kraji za tuto dobu vybudovalo a stalo se nedílnou součástí našeho prostředí,“ míní radní Horčička.

Mateřská škola "Úsměv" Benešov.
Krajská stavba roku získala hned dvě ocenění