Osm bez očkování

Nemocní byli hospitalizováni na infekčních odděleních nemocnic, konstatovala Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice. „Jednalo se o tři děti do čtyř let a 21 dospělých,“ upřesnila. S tím, že očkování, které lékaři označují za jedinou spolehlivou ochranu, nemělo žádné z dětí – buď kvůli nízkému věku, nebo v důsledku odmítavého postoje rodičů. Z dospělých, kteří onemocněli, prokazatelně nebyli očkováni čtyři; ve dvou případech se údaje nepodařilo zjistit. „V jednom případě onemocnění dospělé osoby došlo ke komplikovanému průběhu,“ poznamenala Šalamunová. Pokud spalničky provázejí komplikace, mohou přinést i doživotní postižení – a dokonce vést k úmrtí.

Ilustrační foto.
Do lesa jen na procházku, na košíky to zatím není

Počty lidí, kteří důsledky onemocnění pocítili, jsou ale vyšší. Čtyřiaosmdesáti osob, které s nemocnými přišly do kontaktu, se týkají protiepidemická opatření. Spočívají v dočasné izolaci a vyšetření hladiny protilátek (přičemž v případě nedostatečné ochrany následuje očkování). Šestatřiceti lidem nařídili hygienici karanténu. Protiepidemická opatření se dále týkají 262 Středočechů, kteří přišli do kontaktu s nemocnými z jiných krajů; hlavně v Praze. Z nich se karanténa vztahuje na 160.

Testy „na pokladnu“

Lidé, kteří si nejsou jisti svým očkováním nebo se obávají slábnutí imunity, si také mohou nechat testovat protilátky. Nejlépe je oslovit praktického lékaře. Třeba pražská Poliklinika na Národní nyní testy nabízí každé pondělí kterémukoli zájemci. „Provádí se z běžného odběru krve; není třeba přijít nalačno, uvedla lékařka Vlasta Plachá. Testy jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, pokud má poskytovatel zdravotních služeb uzavřenou smlouvu s pacientovou pojišťovnou. Možné je i testování na vlastní náklady – ceny se pak pohybují kolem 700 Kč.

Krajské a senátní volby 2016 v základní škole Bratranců Veverkových v Pardubicích.
Komunální a senátní volby proběhnou společně začátkem října

Spalničky v otázkách a odpovědích
* Jak se člověk nakazí?
Vysoce nakažlivé onemocnění se šíří vzduchem; kapénkovou infekcí podobně jako třeba chřipka. Nakazit se od nemocného lze již týden předtím, než se u něj objeví charakteristická vyrážka. Inkubační doba je obvykle dvoutýdenní (udává se šest až 19 dní; maximum je 21).

* Jak se nemoc projevuje?
Zprvu se podobá nachlazení s kašlem, rýmou a teplotou; může se objevit citlivost na světlo. Typické jsou bělavé tečky v ústech se zarudlým okolím. Po několika dnech se přidá červená vyrážka šířící se zpravidla ze zadní části krku na obličej, břicho – a nakonec i na končetiny.

* Jak se spalničky léčí?
Antibiotika jsou neúčinná – stejně jako u jiných virových infekcí. Klíčové jsou pobyt nemocného v izolaci a karanténní opatření týkající se okolí. Léčba se zaměřuje hlavně na průvodní příznaky – horečku a kašel. Podávají se také přípravky zmírňující svědění.

* Jak je to s očkováním?
Povinně se očkují děti mezi 13. a 18. měsícem věku (MMR vakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím); druhá dávka se obvykle podává v pěti letech. Do roku 1975 se očkovalo jen jednou dávkou, což se později ukázalo jako méně účinné.

Zdroj: Krajská hygienická stanice, Poliklinika na Národní

Ilustrační foto
Zloději číhali na rodiče u škol. Pak je okradli