Radní přišli s návrhem obnovit starý analogový systém mikrovlnným. Uvažují zakoupit devatenáct nových kamer, které nahradí současných osmnáct bodů.

„Dohledové centrum máme již zakoupené a v průběhu příštího roku bychom měli přejít na mikrovlnnou technologii. Díky tomu bude přenos nezávislý na internetových sítích, zcela ve správě města a provozně nenáročný. Zvolili jsme variantu, která je nejbezpečnější a je finančně nejméně náročná," uvedl starosta Příbrami Jindřich Vařeka k vybavení určenému pro městskou policii, která spolupracuje se státní policií a ta má také možnost náhledu do záznamů.

Jak se zmínila místostarostka Alena Ženíšková, jedna kamera by měla snímat lokalitu u skateparku. „Poupravili bychom také bod u budoucího nízkoprahového centra na Rynečku," uvedla.

Velmi úspěšný systém

K základní sestavě bude podle starosty Vařeky možné přidávat nové body nebo je podle potřeby přesouvat. „Některé kamery jsou staré 15 až 20 let. Při přiblížení se těžko identifikuje obličej. Přesto byl v minulosti systém velmi úspěšný, díky kamerám se například podařilo dopadnout ohlašovatele bomby," připomněl starosta.

K pořízení nového kamerového systému se budou vyjadřovat zastupitelé při jednání v pondělí 12. prosince.

Kamerový systém pomáhá i v jiných městech na Příbramsku. Dobříšská městská policie takto sleduje zakladatele černých skládek a narušitele pořádku. Sedlčanští strážníci sledují prostřednictvím kamer hlavní tahy, kamery jim pomohly zdokumentovat mnoho dopravních nehod.

Čtěte také: Kamerový systém v Příbrami je zastaralý, tvrdí radní. Chystají jeho modernizaci