K této síti se mohou připojovat senzory, jež, zjednodušeně řečeno, dokážou ohlídat ledacos. A systém umí vyslat varování, pokud zaznamená nestandardní situaci. Zástupci radnic si chtějí ujasnit: k čemu by se novinka dala využít – a kolik by to stálo?

Informace zjistit a předávat

Zájem starostů Deníku potvrdila Eva Tvrdíková ze společnosti České radiokomunikace (CRA). S tím, že většinou je to tak, že si na setkání vedení kraje s představiteli obcí a měst v minulém týdnu vyzvedli desky se základními informacemi – a chtěli by vědět víc.

Již v dubnu středočeští zastupitelé rozhodli, že právě od CRA kraj provoz systému objedná – s tím, že z možných dodavatelů byla vybrána firma, jež dokáže nejuceleněji pokrýt celé střední Čechy. Tvrdíková nicméně upozornila, že existují „bílá místa“. „Nedává ekonomický smysl pokrývat lesy či louky, vysvětlila Deníku. Pokud někde radnice projeví zájem, přijedou technici, proměří signál – a v případě potřeby bude nutné zařízení doplněno.

Bývalý středočeský hejtman David Rath u Vrchního soudu v Praze.
Rathovi odvolací soud snížil trest na sedm let, o majetek nepřijde

Čidla napojená na síť LoRa dokážou zaznamenat a předávat dál rozmanité informace. Například údaje o počasí, spotřebu vody (včetně možnosti zastavení přívodu, pokud jsou údaje detekované senzory vyhodnoceny jako pravděpodobná havárie), odečet elektřiny, sledování polohy konkrétního předmětu (a to i s upozorněním v případě opuštění obce)… Možné je hlídání dopravní situace či třeba mapování dění ve škole – ovšem „chytré“ mohou být třeba i knihovna, koupaliště či rekreační objekt. Dokonce lze moderní technologie využívat ke zkvalitnění sociální péče!

Výkladní skříň na Rakovnicku

Vysvětlovat tyhle možnosti představitelům měst i obcí již začali úředníci z odboru regionálního rozvoje krajského úřadu, řekl Deníku radní Martin Draxler (ANO). „Skupina Chytrý venkov jezdí po kraji a domlouvá se starosty, co a jak,“ konstatoval. Připomněl také, že se připravuje modelový obrázek menší obce, která má knihovnu, málotřídní školu a provozuje vodojem. „Chystá se také pilotní projekt na Rakovnicku, v oblasti Jesenicka a Čistecka, kde starostové budou moci vidět, jak systém funguje,“ připomněl radní.

Že by se Jesenice a Čistá měly časem stát jakousi výkladní skříní, potvrzuje i Tvrdíková z Českých radiokomunikací – s tím, že aktuálně se tam řeší umístění čidel. „Vyčítáme kvalitu ovzduší – a je na rozhodnutí kraje, zda zakoupí další senzoriku; my bychom rádi nasadili další čidla,“ uvedla Tvrdíková. S tím, že vedle mapování znečištění vzduchu se je možné zaměřit i na další oblasti, které by mohly starosty zajímat: zaplněnost kontejnerů na odpad, obsazenost parkovacích míst, čidla na veřejném osvětlení…

Zasahovat na Krajský úřad Středočeského kraje ve Zborovské ulici na pražském Smíchově přijeli v úterý kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu.
Policie zasahovala na hejtmanství Středočeského kraje. Prověřuje externí smlouvy

Možnosti čidel ve službách obcí
* Monitoring objektů (radnice, sklad, škola, knihovna – ale třeba i veřejné toalety, kemp či rekreační objekt):
- Sledování vnitřního klimatu – teploty, vlhkosti a hladiny oxidu uhličitého
- Vodoměr s dálkovým odečtem včetně přehledů o aktuální i průměrné spotřebě a čase odběrových špiček + „vodostop“ v případě detekce havárie
- Odečtová jednotka elektroměru
- Lokalizační senzor pro sledování polohy věcí a vybavení (s výdrží baterie v řádu měsíců) včetně upozornění na opuštění určeného prostoru
- Řízení bezpečnosti objektu včetně detekce ohně i kouře
- Zabezpečení areálu s různými možnostmi při detekci narušitele: automatická opatření (spuštění kamer, upozornění policie či bezpečnostní agentury), varování světly, hlasové výzvy k opuštění
- Možnost zajištění automatického řízení přístupu, objednávání služeb i jejich placení a propojení na výdejní automaty
* Kontrola kontejnerů na odpad (sledování naplněnosti včetně možnosti plánování svozových tras a předávání údajů do mobilní aplikace pro občany, sledování polohy, detekce převrácení, statistiky)
* Sledování dopravní situace (monitoring pohybu vozidel u školy, informační tabule s varováním, možnost řídit dopravu, sledování zaplněnosti parkovacích míst, sběr informací a statistik pro další rozhodování)
* Technologie pro sociální péči (vedle monitoringu objektů navíc třeba sledování polohy osob s přivolávacím tlačítkem na lokalizačním senzoru, upozornění na neočekávaný pohyb nebo změnu teploty)

Zdroj: České radiokomunikace

Soumrak nad Ořešníkem
Hory, skály, ale také meandry českých řek. Nejvíc okouzlí vyhlídky v Sudetech