Na tepelná čerpadla, kotle výhradně určené pro spalování biomasy, automatické kotle na uhlí a biomasu či na plynové kondenzační kotle lze získat příspěvek od 75 tisíc do 127,5 tisíce korun – v závislosti na kategorii nově pořizovaného zdroje tepla (a částečně také na lokalitě). Na pořízení čistě uhelného kotle se již dotace nevztahují. Kotlíkové dotace také není možné využít při změně vytápění v rekreačních objektech.

Žádosti se tentokrát registrují výhradně elektronicky – tedy přes webové stránky Středočeského kraje (ovšem vytištěné a podepsané papíry doplněné ještě požadovanými přílohami pak je třeba do 20 pracovních dnů doručit na podatelnu krajského úřadu na pražském Smíchově). První čtyři hodiny po svém středečním spuštění zažíval elektronický systém skutečný nápor: od osmé ranní do poledne dorazilo 4809 žádostí. Další se mají přijímat do vyčerpání připravené půlmiliardy – jde o více než 502,2 milionu korun; nejdéle však do června příštího roku.

Deník-bus zavezl deset lídrů středočeských kandidátek politických stran do Hospůdky U Krbu ve Všetatech.
VIDEA: Deník vezl politiky autobusem. Téma migrace rozpoutalo vášnivou diskuzi

Od počátku se ovšem počítá s tím, že vzhledem k předpokládanému velkému zájmu, přijímání žádostí spíše než několik měsíců potrvá několik dnů. Platí totiž, že rychlejší vyhrává – a po vyčerpání vyčleněných peněz přijímání žádostí končí. A již za první půlden se součet požadovaných částek přiblížil ke 440 milionům.

Při přijímání žádostí o kotlíkové dotace v minulosti budily u krajského úřadu pozornost a vyvolávaly kritické ohlasy fronty zájemců, z nichž někteří ve snaze získat co nejnižší pořadí zvyšující pravděpodobnost přidělení peněz „tábořili“ u budovy i několik dní a nocí. Takové čekání před krajským úřadem v zimě i dešti označila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) za nelidské. „Formu elektronických žádostí jsme zvolili proto, že je tato možnost pro obyvatele nejpraktičtější,“ konstatovala.

Nehrozí však nové vyhrocení situace s frontami, jestliže tisíce lidí mají necelý měsíc na to, aby na podatelnu krajského úřadu dopravily papírové podklady? Dá se to zařídit nejen osobně; lze také využít služeb pošty nebo kurýra. Pro ty, kteří se na úřad skutečně vypraví, funguje od čtvrtka speciální podatelna; navíc s prodlouženou otevírací dobou. „Od pondělí do čtvrtka bude podatelna otevřená od půl osmé ráno do sedmé večer – a v pátek bude končit pracovní doba podatelny ve tři hodiny odpoledne,“ uvedla hejtmanka. Vývěska na hejtmanství informuje o tom, že tato změna platí do 1. listopadu.

Na Hejtmančin úřední den v Kladně přišly desítky lidí.
Silnice, dotace, nemocnice. O tom všem chtěli lidé hovořit s hejtmankou