Do Lán, respektive na nádraží v nedalekém Stochově, se tentokrát zájemci mohli vydat prostřednictvím takzvané nostalgické jízdy. Z pražského hlavního nádraží totiž jel do Stochova a zpět historický vlak Stříbrný šíp. Na nádraží měli zájemci navíc jedinečnou možnost nahlédnout do prezidentského salónku. Do Lán kromě těch, kteří cestovali vlakem či po vlastní ose, zamířili tradičně také turisté z několika míst z okolí. Na pochod k muzeu vyšli ze Stochova nebo Nového Strašecí.

Prakticky celý den měli návštěvníci lánského muzea možnost v jeho prostorách potkat prvorepublikové četníky, legionáře či samotného T. G. Masaryka v doprovodu jeho sekretářky. Mimo to mohli navíc ochutnat některé z oblíbených jídel prvního československého prezidenta, o jehož servírování se postarali studenti Střední integrované školy Rakovník.

Hlavním bodem sobotního programu byl hodinu po poledni pietní akt u jezdecké sochy TGM před muzeem, po kterém zúčastněným zazpíval pěvecký sbor Chorus Laneum. V jeho repertoáru samozřejmě nemohla chybět Masarykova oblíbená píseň Ach synku, synku.

Ilustrační foto.
Školu v Brjanské ulici čeká rekonstrukce

Následně byla také zahájena výstava Tož budeme sedlat s podtitulem Kůň ve službách Tomáše Garrigue Masaryka, která bude v lánském muzeu k vidění až do 5. května. „Toto téma nebylo nikdy samostatně zpracováno. Chtěli jsme veřejnosti prezentovat skutečnost, že přestože starokladrubští byli vyšlechtěni speciálně pro ceremoniální službu císařů a králů, byli využíváni i ve službě T. G. Masaryka. Tato výstava ale není pouze o prvním československém prezidentovi, je i o prezidentském podkoním Josefu Krejčíkovi,“ uvedl při zahájení výstavy Jiří Machek, ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem, který tuto výstavu připravil v loňském roce u příležitosti sta let republiky. A právě díky kladrubskému hřebčínu mohla veřejnost v okolí muzea spatřit i originální kočár, který kdysi sloužil TGM, tažený dvojicí starokladrubských hřebců. Jednalo se dokonce o potomky koní, které v roce 1927 vezli Masaryka Prahou při jeho inauguraci.

Ilustrační foto
U maturity z houbaření lze také propadnout

Povedený den v Lánech zakončil komponovaný pořad s názvem Charlotta Garrigue Masaryková, Američanka, která se stala Češkou. „Letošní ročník akce se velice vydařil, dokonce přilákal možná více návštěvníků než loni, a to i přes nepřízeň počasí. V muzeu jsme si pro veřejnost připravili už tradiční program. Čekala na ně například oblíbená jídla T. G. Masaryka či oživené expozice. Navíc jsme otevřeli výstavu na téma Masaryk a koně s názvem Tož budeme sedlat, která bude přístupná až do 5. května. Vystavené máme třeba ostruhy prvního československého prezidenta, podkovu koně Hektora, ale i unikátní vycpanou hlavu tohoto koně,“ hodnotila ředitelka lánského muzea Magdalena Elznicová Mikesková.

MAKSYM BUKATIUK, ZLONICE. Narodil se 1. března 2019. Po porodu vážil 2,70 kg a měřil 48 cm. Rodiče jsou Svitlana Bukatiuk a Andrej Bukatiuk. (porodnice Slaný)
Právě jsme se narodili
Ilustrační foto.
Na Kladensku se uskuteční rozsáhlá dopravně bezpečnostní akce