Strach z toho paradoxně mají v některých útulcích. Například v Buštěhradu na Kladensku po dobu nouzového stavu psy k adopci už neposkytují. Pouze ve výjimečných případech.

„Vládní nařízení o zákazu vycházení bude mít dopad i na obsazenost psích útulků. Večer koukáme z okna a žasneme nad tou přehlídkou pejskařů,“ napsal do redakce František Hajný z kladenského sídliště na Sítné.

A některé útulky to vnímají stejně. „V době nouzového stavu jsme adopce psů pozastavili,“ potvrdila Deníku Eugenie Sychrovská, majitelka psího útulku Bouchalka u Buštěhradu. Důvodem jsou právě obavy týkající se využití pejsků jako záminky pro noční vycházení z domovů.

„Zatím tu máme i prázdné kotce. Jakmile skončí nouzový stav a začnou se rozvolňovat opatření, lidé zase začnou psy vypouštět a zbavovat se jich, o to se s vámi klidně vsadím,“ dodala majitelka zařízení, která má za třicet let provozu bohaté zkušenosti.

Živnostník, elektrikář - Ilustrační foto
Kompenzace pro živnostníky? Příjem žádostí o ošetřovné začne příští týden

V největším středočeském městě policisté zvýšené porušování vládního nařízení zatím nezaznamenali. Při kontrolách se přitom podle kladenské policejní mluvčí Michaely Novákové zaměřují i na možné shlukování lidí při venčení psů.

Podle zkušeností dalších útulků ve středních Čechách zájem o psy nyní nestoupá. Například v útulku Lazec v příbramské části Zbuzany je zájemců stejně jako v době před nouzovým stavem. Návštěvy tam ale s ohledem na hygienická opatření umožňují jen po předchozí telefonické dohodě.

A podobné je to i v Mělníku. „Zájem rozhodně vyšší není, je to vše na zhruba stejné úrovni. Fungujeme, adopce a prohlídky jsou možné, vše ale pouze po telefonické domluvě,“ uvedla Jaroslava Tichá z Útulku Mělník.

Organizátor farmářských trhů na Náplavce v Praze zrušil kvůli vládním omezením sobotní prodej.
Zavřené trhy. Farmáři utlumují výrobu, část úrody museli zaorat