Žádné „horké kandidáty" ovšem nezmínil. „Vždycky to bude po důkladné analýze a hluboké diskusi," zdůraznil. Zdá se tedy, že rázné kroky v rámci zamýšlené optimalizace sítě škol zatím nejsou na pořadu dne.

Demografický vývoj v sousedství Prahy je jiný 

Jisté však je, že o budoucnosti některých škol se opravdu debatovat začne – stejně jako o struktuře nabízených oborů i o tom, jak dalece jsou absolventi připraveni na to, aby po nástupu do praxe uspěli.

Jedním dechem ale Skopeček uvedl, že se uvažuje i o pravém opaku: o budování nových škol. Třeba na Říčansku, ale i jinde v nejbližším Prahy, kde se míst naopak nedostává. Demografický vývoj v sousedství metropole je totiž jiný než v ostatních částech kraje – a dávají tušit, že problémy s dostatečnou kapacitou nezmizí ani do budoucna. Naopak: ze základních skol brzy přijdou silnější ročníky. V regionu Prahy-východ a Prahy-západ se výstavba nových střeních škol prý přímo nabízí.

Čtěte také: V Praze bude od září první škola v Česku s americkou maturitou

Chystají se dvě haly

Případné budování nových škol zní však zatím jako hudba budoucnosti. Jako aktuálnější se jeví oživení záměrů postavit u některých gymnázií sportovní haly. Konkrétně v Benešově a v Říčanech, kde se už výstavba víceúčelových tělocvičen určených i pro sportování veřejnosti připravovala v minulosti – pak tyhle záměry zapadly.

Dále jsou přípravy v Benešově, kde se o sportovní hale vážně mluvilo už před deseti lety. Dokonce již bylo vydáno stavební povolení – a to je podle Skopečkových slov třeba „zachránit", aby nepropadlo. Nově se zde prý zvažuje i možnost vybudovat nad sportovní halou také učebny, které by pomohly řešit problém s kapacitou.

Náklady na vybudování haly pro Benešov se odhadují na 55 milionů

Říčany sice již mají dvě haly, potřeba nahradit nevyhovující tělocvičnu se ale jeví jako velmi aktuální. Zde hejtmanství jedná s radnicí třeba i o parkovacích místech, aby se nezhoršila situace místních motoristů. Rovněž v Benešově jedná kraj s městem, které vlastní pozemek.

Náklady na vybudování haly pro Benešov se předběžně odhadují na 55 milionů korun, v Říčanech by to mělo být kolem 59 milionů. A radní Skopeček doufá, že tyhle peníze kraj v nejbližších letech skutečně utratí. Jinými slovy – že se obě haly stanou skutečností. Zmiňované částky ovšem nemusí být definitivní, mohou nastat změny v projektech. Je prý na místě poučit se také z nedávno otevřené haly v Mělníku, kde se nemyslelo na vše: třeba na ochranné sítě kolem stěn – a objevily se i trable majetkoprávní­ho rázu.

Jak zajistit teplo?

K chystaným velkým investicím se řadí také pořízení kotelny pro berounské gymnázium, protože dodavatel tepla už neplánuje obnovu rozvodů v místě, kde nemá další odběratele. Samostatně se kraj pustí také do zateplení Gymnázia Jiřího Ortena v Kutné Hoře. Původně se počítalo s využitím dotace, jejíž podmínkou by však byly i kogenerační jednotky – a propočty ukázaly, že výhodnější bude, když se zřizovatel pustí bez dotace do samotného zateplení.