Zatím funguje pouze na jednom ze šesti středočeských pracovišť služby pro zbraně a bezpečnostní materiál – na adrese Praha 8, Křižíkova 8 – do budoucna se však počítá i s rozšířením na všech pět dalších kontaktních míst, z nichž si držitelé zbrojních průkazů mohou vybrat k návštěvě kterékoli pracoviště podle libosti: v Příbrami, Benešově, Kutné Hoře, Kolíně a v Mělníku.

V Křižíkově ulici dosud fungoval běžný vyvolávací systém známý z řady úřadů nebo třeba z pošt: návštěvník přijde, vytiskne si pořadové číslo (přičemž se uplatňují různé číselné řady podle povahy požadované služby) – a pak se posadí a čeká, až bude podle něj pozván k příslušné přepážce. Tohle zůstává zachováno. Novinkou však je on-line objednávkový systém, umožňující rezervovat si termín předem.

Statistika kriminality v roce 2017 ve Středočeském kraji.
Počty středočeských zločinů poklesly. Včetně vražd i loupeží

Prostřednictvím odkazu www.policie.cz/rezervace (který lze také najít mezi nabídkami v pravém sloupci na webu středočeské police) si zájemce o sjednání termínu návštěvy vybere den a hodinu podle své volby. Pak už stačí zadat jméno a e-mailovou adresu, na niž mu automatizovaný systém pošle PIN kód. „Při jeho zadání mu vyjede lístek, který ho upřednostní,“ vysvětlil Kučera. Při výběru termínu je současně hned patrné, že zdejší kontaktní místo, primárně určené pro Prahu-venkov, má úřední dny v pondělí a ve středu od 8. do 17. hodiny.

Rozšířit tuhle možnost internetového objednávání chce Kučera i pro všechny další zbraňové referáty středočeské policie. Ve čtvrtek připomněl, že pražská Florenc není pro každého ideální; nejsnáz se tam zastaví hlavně ti, kteří v hlavním městě pracují. A pokud je třeba vít s sebou zbraň, vyhovuje tohle pracoviště spíš jen vlastníkům pistolí. Těžko lze očekávat, že by do Prahy jel s flintou třeba myslivec. „Je to nepraktické – už kvůli špatnému parkování,“ poznamenal Kučera. Záležitosti týkající se zbraní, střeliva či zkoušek odborné způsobilosti si přitom Středočeši mohou vyřizovat na libovolném ze šesti kontaktních míst – a do budoucna by tudíž měli dostat možnost on-line registrace termínu na kterémkoli z nich.

Držitelů zbrojních průkazů je ve středních Čechách aktuálně 44 706, uvedl ve čtvrtek Kučerův náměstek pro vnější službu Jan Ptáček. Ve vlastnictví mají 126 417 střelných zbraní.

Služby, mezi nimiž lze volit při on-line registraci termínu návštěvy kontaktního místa zbraňového odboru středočeské policie v Praze:

- Příjem žádostí
- Registrace zbraně/převod zbraně
- Vydání dokladů bez fyzické kontroly zbraně
- Vydání dokladů s fyzickou kontrolou zbraně
- Přihláška ke zkoušce odborné způsobilosti
- Ostatní

Zdroj: www.policie.cz/rezervace

Ilustrační foto.
Nasazení ke zklidnění emocí má antikonfliktní tým za sebou už dvě stovky