„Jde o typ Škoda Octavia Combi 2,0 TSI 4x4 DSG s karoserií AC kombi, zážehovým motorem o výkonu 140 kW a sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG,“ uvedla podrobnosti Klára Dlubalová z ministerstva.

S upřesněním, že se jedná o 32 vozů pro základní policejní dohled (s typickým využitím v rámci běžné činnosti obvodních oddělení) a 48 aut s vybavením pro prvosledové hlídky, určené především k bezprostřední reakci na tísňová volání.

Podle variant vybavení – ještě existuje třetí verze pro dopravní policii – se cena jednoho vozu pohybuje mezi 541 a 610 tisíci korun bez daně z přidané hodnoty. „Konec nejistoty a ježdění v ojetinách,“ zhodnotila Dlubalová zahájení masivní obměny služebních vozidel, jíž se policie podle jejích slov dočkala po deseti letech.

Pronásledované vozidlo zastavil až spadlý strom.
Hledaný muž se prozradil rychlou jízdou. Dopravní policisté pak stříleli

Celorepublikově se počet nových vozidel nebude počítat na desítky, ale ve stovkách. A to už brzy. K pátečním 80 autům má do konce února přibýt 785dalších. „Celkem tak půjde o 865 vozů Octavia Combi 2,0 TSI 4x4 DSG,“ potvrdila součet Dlubalová. S dodatkem, že jde o vozy v provedení, s rozměry a vybavením, jaké policisté potřebují.

Do aut se tak nejenom vejdou, ale také dají bezpečně uložit například samopaly, zastavovací pásy, páčidla, balistické štíty a vesty či další výbava (jako třeba u dopraváků platební terminál pro placení pokut pomocí karty, stejně jako telefonu či chytrých hodinek).

Obměna podle Hamáčkových slov přichází doslova „za pět minut dvanáct“, spíše však „za minutu dvanáct“. „Nemohl jsem se smířit s tím, že policisté musejí jezdit ve starých ojetinách na hraně životnosti,“ konstatoval ministr. S tím, že auta ministerstvo pořídilo za 603 miliony.

Utratit za nákupy vozidel však hodlá ještě mnohem víc: dohromady čtyři miliardy. To už však půjde nejen o automobilovou techniku v policejních barvách. „Už teď máme rámcové smlouvy na dalších 452 aut pro policisty i hasiče,“ pochlubil se Hamáček.

Pomozte při záchraně sbírky historických motocyklů po dědečkovi.
Pomozte při záchraně sbírky historických motocyklů po dědečkovi