Jde o onemocnění projevující se střevními záněty, které pacientkám komplikují život, znesnadňují početí i samotný porod.

„Hořovická nemocnice zaměstnává špičkové odborníky a vytváří tak vynikající zázemí pro bezpečný porod těmto ženám, které onemocněly ulcerózní kolitidou či Crohnovou chorobou," uvedl mluvčí hořovické nemocnice Konstantinos Tsivos.

Pod dohledem týmu

Osmadvacetiletá Tereza Křížková, pyšná maminka Emičky, je již delší dobou pacientkou chirurgického oddělení hořovické nemocnice a v letech 2014 - 2015 pod dohledem chirurgického týmu doktorů Richarda Sequense, Pavla Sedlačka a Luďka Poláka absolvovala několik operací kvůli zánětu tlustého střeva (Ulcerózní kolitida).

Díky vybavení a komplexní multioborové péči v hořovické nemocnici, v rámci nového programu u pacientů s diagnózou tlustého střeva, mohla pacientka podstoupit komplexní chirurgické řešení završené císařským řezem ve spolupráci porodníka a operujícího chirurga, specializujícího se na onemocnění střev. 

„Jde o několikátou pacientku, která mohla využít špičkového technického vybavení a komplexního odborného přístupu chirurgického i anesteziologického kolektivu a dalších oddělení hořovické porodnice. Touto komplexní péčí se naše nemocnice může řadit mezi specializované pracoviště univerzitních klinik doma i v zahraničí," konstatoval s jistou dávkou hrdosti Pavel Sedlaček. 

Citlivý zákrok chirurga

„Snažíme se ujistit ženy trpící ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou, které prodělaly i několik náročných operací, že mohou přivést na svět zdravé dítě," vysvětlil Richard Sequens.

Tento lékař má již dvacetiletou zkušenost s léčbou mladých žen, které trpí idiopatickými záněty střev a konstatuje, že tyto porody se dělají za součinnosti porodníků a chirurga zabývajícího se problematikou zánětlivých onemocnění střev.

„Porody žen se střevními záněty jsou vedeny císařským řezem. A jelikož mají tyto rodičky mnohdy i několik operací za sebou, potřebujete přítomnost zkušeného chirurga, který provede citlivý zákrok, aby při porodu nedošlo k poranění jejich střev," dodal hořovický doktor.

Vděčnost za péči

Dokladem toho je i paní Tereza Křížková z Prahy, povoláním finanční analytička, která v úterý 7. června v porodnici U Sluneční brány přivedla na svět malou a pořád hladovou Emičku, která po porodu vážila 3,2 kilogramu a měřila 46 centimetrů.

Přestože byla vyčerpána z průběhu porodu, zářila spokojeností. Vyjádřila svou vděčnost za péči, kterou dostala v nemocnici a jak sama říká: „Tady vůbec nemám pocit, že jsem v nemocnici".

Chválila též doktory a sestry, kteří se podíleli na jejím porodu i možnost pobytu v jednolůžkovém pokoji. „Tady jsem opravdu získala ten klid, který jsem potřebovala před a po porodu," doplnila Tereza Křížková.

Čtěte také: Případného pacienta s virem zika vyšetří také v Hořovicích