VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tahle 'polívka' zahřeje dvakrát. Na těle i na duši

Praha - „Můj život se změnil ve vteřině. Večer jsem ulehl a už nic nevím. Mrtvice mne dostihla ve spánku. Když jsem se probral a vše si uvědomil, bral jsem to jako pokus o jakýsi zvláštní druh humoru. Jenže záhy jsem pochopil, že to není žert. Že to je realita," řekl dvaačtyřicetiletý Jiří Holub. Jemu se změnil život, stejně jako se mění tisícům Pražanů ve vteřině.

3.10.2015
SDÍLEJ:

Polívková smršťFoto: Archiv ERGO Aktiv

Jen v Praze sledují lékaři 35 tisíc pacientů, kteří prodělali cévní mozkovou příhodu. Mrtvici. Tihle lidé potřebují pomoc. A proto přichází na pěší zónu k metru Anděl Polívková smršť.

I vy si můžete dát „polívku", kterou uvařil špičkový pražský i český šéfkuchař. Bude stát pouhých 55 korun. Že je to hodně? Ale kdeže. Za takovou cenu takovou „polívku" od takového šéfkuchaře nikde nekoupíte. A tady vás kromě „polívky" uvnitř těla bude hřát i dobrý pocit, že jste pomohli.

Tihle lidé po cévní mozkové příhodě potřebují terapeuty, rehabilitaci. Potřebují znát smysl života. Potřebují vidět světlo v tunelu. V Praze existuje centrum moderní rehabilitace pro osoby s poškozením mozku. Jmenuje se Ergo Aktiv, provozuje denní stacionář a zajišťuje mnoha lidem terapeutické a rehabilitační služby.

V současné době pečuje o čtyři desítky klientů. A na toto všechno jsou potřeba peníze. Právě kvůli tomu se na mnoha gastronomických akcích v Praze objevuje od ledna stánek obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv, kde prodávají „polívku". Obyčejnou „polívku". „Od ledna jsme prodali na čtyři tisíce „polívek", a získali tak čtvrt milionu korun," uvedla Olga Pekárková z Ergo Aktivu.

Polívková smršť:těšte se na…
- Pondělí 5. října
Roman Paulus, Hotel Radisson Blu Alcron Dýňový krém
- Úterý 6. října
Jan Wiesner, Hotel Marriot Cizrnová polévka
- Středa 7. října
Ondřej Mrva, Secret of Raw francouzská pórková Vichyssoise
- Čtvrtek 8. října
Patrik Šandor, Umami Sushi Tom Yum s kokosovým mlékem, kuřecím masem a skleněnými nudlemi
- Pátek 9. října
Tomáš Kalina překvapení domácí kuchyně

Dvě stě litrů polévky

A Polívková smršť nyní míří na další místa. Už od pondělí 5. října do pátku 9. října bude stánek s nabídkou „polívkové" porce za 55 korun umístěn na pěší zóně u metra Anděl. „Polívku" navaří věhlasní šéfkuchaři Roman Paulus, Tomáš Kalina, Jan Wiesner, Ondřej Mrva a Patrik Šandor.

„Vždy dvě stě litrů „polívky" navaří šéfkuchař ve své domovské restaurací, ve stánku bude „polívka" udržována ve správné teplotě, servírována a prodávána. Šéfkuchař se během dne objeví u stánku a bude možno si s ním i popovídat a vyměnit zkušenosti," uvedl Jan König z Ergo Aktivu.

Polévky budou servírovat zaměstnanci a klienti centra Ergo Aktiv a pomocníci z řad firemních dobrovolníků. Těšit se lze například na cizrnovou polévku, dýňový krém i francouzskou pórkovou polévku.

Problémy s pamětí

Z každé polévky podle pořadatelů, po odečtení nutných režijních nákladů, bude na zmíněné služby pro osoby postižené cévní mozkovou příhodou směřovat minimálně 40 korun. Polívková smršť bude pokračovat. Od Anděla zamíří od 12. do 16. října do pražských business center, vše se odehraje z pojízdného Food Trucku.

„Po mrtvici jsem začal být okamžitě závislý na okolí především na rodině a terapeutech v Ergo Aktivu. Všichni mi neskutečně pomohli, proto jsem se hodně zlepšil. Mým cílem je vrátit se do práce a dělat podobnou činnost jako dříve. Problémem zatím zůstává, že zapomínám," dodává Jiří.

„Zatímco si Jirka vše do oné příhody pamatuje detailně, to, co se dělo po příhodě, mu z mozku vypadává. Krátkodobá paměť prostě nefunguje. Proto se s ním ani nemohu domluvit, co přesně třeba před lidmi řekne, protože za pár minut stejně řekne něco jiného. Jinak se ale neskutečně zlepšil a co je nejdůležitější, je optimista a srší humorem. To, bohužel, dokáže z takto nemocných lidí málokdo. A právě pozitivní přístup je tím, co může v rehabilitaci neskutečně pomoci k návratu do běžného života," podotkl Jan König.

Zkvalitnění života po mrtvici

Ergo Aktiv má v současné době kolem čtyř desítek klientů po cévní mozkové příhodě. Ti navštěvují denní stacionář, kde je čekají terapie, rehabilitace, denně jde u každého klienta bezmála o šest hodin náročné činnosti vedoucí ke zkvalitnění jejich života.

K tomu, aby si postupně plnili své cíle, které si společně dají. „Může to být třeba návrat do práce. Může to být jízda tramvají po Praze bez asistence," dodala Olga Pekárková.

Více informací lze získat na www.polivkovasmrst.cz a na www.ergoaktiv.cz.

Miloš Rozkošný: Jako dítě jsem polévky neměl příliš v lásce

Šéfkuchař Miloš Rozkošný

I když na Andělu, kde se příští týden právě akce Polívková smršť uskuteční, bude chybět, s prodejem „polívek" v rámci obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv je letos spojen účastí na mnoha akcích.

Vaření polévek je pro šéfkuchaře restaurace Mezzo v pražském hotelu Panorama Miloše Rozkošného každodenní činností. Tvrdí, že jako většina dětí na polévku neměl ani pomyšlení.

„Pocházím z Podblanicka, kde je nádherná příroda. Jako dítě jsme byli pořád v polích. A když jsem se přiřítil domů, vypil jsem půllitr šťávy a chuť na cokoliv jiného byla pryč. Natož na polévku. Jenže od rodičů jsem často slyšel, že polévka je grunt, kdo ji nejí, je špunt. Pořád to do mne „hustili", a tak jsem se polévky jíst naučil. A dnes je dělám každý den."

Každodenní experimentování

V hotelu, kde šéfuje kuchyni, se střídají návštěvníci ze všech koutů světa. A je to prý znát na zájmu o polévku. „Extrémní zájem o polévky mají Španělé, stejně jako polévky milují Asiaté. Němci se jich zase ani nedotknou. A Češi? Ti také moc zájem nemají." K polévkám má jasný názor: „Každá polévka každý den je jiná. Cokoliv přidáte, už ji měníte. Každá ingredience je znát. V tom je krása polévek."

Miloš Rozkošný přiznává, že v kuchyni experimentuje takřka neustále. A k experimentování vede i kuchaře kolem sebe. „Experimentuji téměř každý den. Každý den je totiž o kompromisech. Máte receptury, ale ty jsou dané jako základ. Od sebe i od kuchařů vyžaduji, aby následně do základu dali své ingredience, a tím i své srdíčko. Samozřejmě ale nejde z bramboračky udělat pórkovou polévku."

Šéfkuchař z Panoramy považuje za svoji oblíbenou surovinu zeleninu. A z ní má v současné době oblíbený pórek. „Zelenina je zdravá, a je v kuchyni základ. Rád mám pórek, je to fantastická věc, dávám ji do spousty jídel, hodí se do spousty pokrmů." Miloš Rozkošný rád v kuchyni používá badyán i kurkumu. Příliš neuznává kořenící směsi. Naopak preferuje čerstvé bylinky, například majoránku, rozmarýn, tymián.

Prospěšný projekt

Když má odpovědět, na co by mne nalákal k návštěvě restaurace, neváhá: hovězí tournedos s růžičkovou kapustou a gratinovanými brambory což je plátek hovězí severoamerické svíčkové."

Svoji účast v projektu Polívková smršť převádí na účast hotelu. „Já se za hotel účastním velmi rád. Spolupracovali jsme s jedním dětským domovem, ale spolupráce se nevydařila. Hledali jsme projekt, kde bychom mohli být prospěšní. Polívková smršť je něco odlišného od generování peněz pro hotel, což je náš úkol. Kromě toho ale chceme také tvořit kolem nás dobro. A tohle je prospěšný projekt," podotkl šéfkuchař z hotelu Panorama Miloš Rozkošný.

Ten do pražského hotelu dojíždí z Pravětic na Podblanicku. Tam žije s přítelkyní a přiznává, že doma vaří převážně právě žena, která pracuje v logistice. „Zaplať Pán Bůh, že není z branže. Doma vaří především přítelkyně. Pochopitelně ji do vaření hodně fušuji a mám veliký problém s tím, že mne v kuchyni nechce respektovat jako šéfkuchaře. Do všeho mi neustále mluví. Nebo že bych mluvil neustále já? V každém případě to máme doma dané jasně. Vaří buď ona, nebo já. Dohromady to u nás v kuchyni nefunguje," dodal Miloš Rozkošný.

Recepty pro vás

Dršťková polévka z hlívy ústřičné s chipsy z jeruzalémských artyčoků
Recept od šéfkuchaře Miloše Rozkošného z hotelu Panorama
Potřebujeme: 2 polévkové lžíce másla, 1 cibule, 1 mrkev, 250 g hlívy ústřičné, 2 litry zeleninového vývaru, 3 stroužky česneku, mletá paprika, majoránka, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, petrželka, ovesné vločky na zahuštění, Jeruzalémské artyčoky na chipsy, rostlinný olej, uzená sůl.

- Nakrájíme cibuli nadrobno, mrkev na malé kostičky a hlívu na nudličky. V kastrolu rozehřejeme máslo, na které nasypeme nakrájenou cibuli. Restujeme asi 2 minuty, přidáme mrkev a hlívu. Zamícháme a opět zlehka restujeme. Přisypeme polévkovou lžíci sladké papriky, zamícháme a zalijeme zeleninovým vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme nové koření, bobkový list a vaříme. Přidáme nakrájený česnek na malé kostičky (nebo prolisovaný) a čerstvou nasekanou petrželku.
- Polévku zahustíme rozmixovanými ovesnými vločkami a povaříme. Kudrnku nasekáme najemno a přidáme do hotové polévky.
- Polévka je velmi sytá a přitom dietní. Můžeme s ní nahradit i hlavní jídlo.
- Jeruzalémské artyčoky omyjeme a nastrouháme na velmi jemné plátky. Pokapeme rostlinným olejem, posypeme uzenou solí a vyrovnáme na plech na pečící papír. Dáme zapéct do trouby na 180 stupňů Celsia do zlaté barvy. Pozor, velmi rychle se spálí!

Dýňový krémRecept od šéfkuchaře Romana Pauluse z restaurace Radisso Blue 
Potřebujeme: 1 kg dýně, 100 g bílého z pórku, 1 ks šalotky, 100 g másla, 2 litry kuřecího vývaru, 250 ml kokosového mléka, 100 ml smetany, 250 g pomerančové šťávy, celý koriandr, kardamon, med, olivový olej, mořská sůl, zázvor. 

- Dýni očistíme, pokapeme olivovým olejem, okořeníme solí, kardamonem, koriandrem a medem a pečeme v troubě při 150 stupních Celsia 35 až 40 minut. Bílé z pórku a zázvor si krátce orestujeme na olivovém oleji, přidáme upečenou dýni, kuřecí vývar a vaříme 50 až 60 minut.
- Poté přidáme kokosové mléko a mixujeme kuchyňským mixérem, propasírujeme a nakonec zamixujeme studené máslo. 
- Ochutíme solí, pepřem a podáváme.

Cizrnová polévkaRecept od šéfkuchaře Jana Wiesnera z restaurace Marriott 
Potřebujeme: 1 cibuli, česnek, 0,5 kg cizrny, 2 mrkve, celer, řapíkatý celer (4 stonky), zeleninový vývar, lžíci másla, 1 lžičku rajčatového protlaku, lžičku kari pasty, tymián, oregano podle chuti 

- Cizrnu necháme namočit 4 až 5 hodin ve vodě, ve které ji poté uvaříme.
- Na rozpuštěném másle orestujeme cibuli, na kostičky nakrájenou zeleninu, česnek, kari pastu a zalijeme zeleninovým vývarem. 2/3 uvařené zeleniny rozmixujeme do hladkého krému s 2/3 cizrny a vodou, ve které jsme cirznu vařili.  
- Zbytek cizrny a zeleniny vmícháme do krému a dochutíme podle potřeby.

Autor: Jiří Macek

3.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 80 Kč Pomocníci v kuchyni Pomocná síla v kuchyni. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 80 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Hrubá hodinová mzda dle praxe., Způsob 1. kontaktu se zaměstnavatelem: tel. 776130309. Pracoviště: Ivana císařová-restaurace nad hradem, 270 23 Křivoklát. Informace: Jiří Císař, +420 776 130 309. Výroba - Výroba Montážní dělník 23 000 Kč Montážní dělníci elektrických, energetických a elektronických zařízení montážní pracovník-obsluha automatu. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 24500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vzdělání v oboru Strojírenství., Způsob 1. kontaktu se zaměstnavatelem: tel. 313515718 nebo e-mailem rendlova.jana@intercontrol.de. Pracoviště: Český inter control cz kom. spol., Na Spravedlnosti, č.p. 2542, 269 01 Rakovník 1. Informace: Jana Rendlová, +420 313 515 718. Potravinářství - Potravinářství Pekař 13 400 Kč Pekaři Pekař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13400 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce: Krušovice, Směny: odpolední - noční, i víkendové směny, Vyučení a praxe v oboru výhodou, Způsob 1. kontaktu se zaměstnavatelem: tel. 734847617 nebo e-mailem krusovickapekarna@gmail.com. Pracoviště: Krušovická pekárna a cukrárna s.r.o. - pracoviště, Rabasova, č.p. 213, 270 53 Krušovice. Informace: Petr Pivoňka, +420 734 847 617. Výroba - Řemeslníci a opraváři Automechanik. Požadované 19 000 Kč Řemeslníci a opraváři Automechanik. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zaměření na klempířské práce výhodou. Místo výkonu práce: Palackého 101, Řevničov., Možno i na zkrácený úvazek., Způsob 1. kontaktu se zaměstnavatelem: tel. 603240967. Pracoviště: Auto-trans-servis, s.r.o., Palackého, č.p. 101, 270 54 Řevničov. Informace: Petr Rubeš, +420 603 240 967.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Krajské muzeum nabízí k prodeji Masarykův šálek

Petr Cafourek (vpravo) by mohl vyprávět hodiny a hodiny o zajímavých osudech italských přistěhovalců na Rakovnicku. Jeho zajímavé povídání se zájmem sledovali i studenti rakovnické obchodní akademie.

Historická přátelství přetrvávají dodnes

Cestovní ruch ve středních Čechách slaví úspěchy. I díky blogerům

Střední Čechy - Od začátku letošního roku už navštívilo střední Čechy 922 535 turistů, možná tak bude překonán loňský rekord 1 029 353 turistů. Vedení Středočeského kraje vsadilo na moderní způsoby propagace. V říjnu přijali pozvání Středočeské centrály cestovního ruchu světově proslulí blogeři, kteří kraj pomohou propagovat mezi miliony svých fanoušků.

Mladší auta s více kilometry. To jsou středočeské ojetiny

Střední Čechy - Pokud si ve středních Čechách koupíte ojeté auto, pravděpodobně by to mohla být škodovka šedivé barvy. Nejspíš model z řady Octavia. Právě těch je totiž k mání nejvíc.

Zmizet mají tankodrom, nebezpečné skály i křižovatka smrti

Rakovnicko - Připraveny k získání dotací jsou nově tři velké projekty dopravních staveb na Benešovsku, Berounsku a Rakovnicku. Ukazuje to rozhodnutí středočeských radních, kteří odsouhlasili jejich zařazení do zásobníku projektů připravených pro financování z evropských a národních zdrojů. V případě schválení dotací by středočeské silnice druhách tříd měly vylepšit práce za více než 200 tisíc korun.

Stochovská škola služeb a řemesel otevřela své dveře

Stochov /FOTOGALERIE/ - Ve stochovské Střední škole služeb a řemesel už v 8 hodin ráno začíná být pěkně živo. Ve slavnostně vyzdobeném vestibulu se hlásí první návštěvníci, kteří se vzápětí vydávají na prohlídku školy spolu s průvodci z řad učitelů a žáků školy. A opravdu je na co se dívat!

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT