Důkazem je akce, které mají momentálně plnou hlavu - Taneční benefice pro Elinku.

Jak vlastně vznikl nápad na uspořádání benefičního charitativního večera?

Chceme ukázat, že tancem se dá nejen bavit, ale také pomáhat. Smyslem je pomoci čtrnáctileté Elince z Mladé Boleslavi, která od narození trpí rozštěpem páteře a je upoutaná na invalidní vozík. Bohužel už svůj vozík „přerostla", takže potřebuje nový. Na ten vybírají ve firmě Faurecia, a my jsme se rozhodli, že pomůžeme vozíček „vytunit". Chtěli bychom zaplatit přídavný motůrek a kolečko, aby se s vozíkem dalo dobře manipulovat.

Chápu správně, že ruce má holčička v pořádku, takže nepotřebuje plně elektrický vozík?

Je to přesně tak, a byla by škoda, kdyby měla klasický elektrický invalidní vozík, protože by v bytě nemohla posilovat ruce. Takhle bude v interiéru jezdit na „vlastní pohon" , ale třeba do školy bude moci vyrazit díky přídavnému motůrku sama. Venku by vozík neutáhla, takže by ji musela doprovázet maminka, ale pokud bude mít onen motor, může maminka jen dohlížet z okna, protože bydlí přes ulici od Pastelky, což je škola, kterou Elinka navštěvuje.

Jak jste se k Elince dostali?

My ji známe oba dva už odmalička. Je zajímavé, že každý z nás chodil do třídy s jednou z jejích sester, takže příběh té rodiny známe opravdu už dlouhá léta. Martinova maminka navíc pracuje pro diecézní charitu Litoměřice, kde je Elinka v péči. Diecézní charita nám mimochodem poskytla nad akcí záštitu. Je to moc chytrá holčička, ve škole je aktivní, a ráda by běhala a sportovala, ale bohužel nemůže.

Co můžete o samotné akci prozradit už nyní? Záštitu převzala dvě hvězdná jména, řeknete k tomu víc?

Benefiční večer se bude konat v úterý 22. listopadu od 19 hodin ve Vzdělávacím centru Na Karmeli. Je to moc hezký a netradiční prostor. Jedním z hlavních patronů je známý herec, kterého si Boleslav zamilovala, Matouš Ruml. K němu máme ještě jednu krásnou dámu, roli patrona převzala i herečka Andrea Kerestešová, čerstvě provdaná Růžičková. Ostatně účast herců koresponduje s tím, že jsme dali akci podtitul Filmová noc.

Proč právě Filmová noc?

Myslíme si, že je to takové důstojné téma, které se hodí do podzimních dní. Chtěli bychom návštěvníky skutečně přenést do filmového světa, což začne už tím, že budou vstupovat po proslulém červeném koberci, jako tomu bývá na světových filmových festivalech nebo slavnostních premiérách. Většina vystoupení s filmem nějakým způsobem koresponduje, ať už jde o tanec nebo o zpěv. Chybět nebudou ani krásné róby, spolupracujeme s pražským salonem Nuance, který nám tam uspořádá módní přehlídku společenských oděvů.

Co dalšího pro návštěvníky chystáte?

Chybět nebudou samozřejmě taneční vystoupení, předvedou se jak malí tanečníci z TK Dance Mnichova Hradiště, tak profesionální tanečníci. Zatančí nám jeden z předních českých párů, Bára Košková a Jiří Kejzar. Kromě toho vystoupí i tanečnice pole dance, mimochodem mistryně České republiky. Chystáme i pěvecká vystoupení, zazpívá zpěvák Adam Koubek a herci z Fantoma opery, Tereza Vágnerová s Tomášem Vaňkem.

Předpokládám ale, že se bude hlavně tančit?

Kdo bude mít chuť, určitě může protančit celý večer. Máme v plánu i dva patnáctiminutové minikurzy, abychom i ty, co vůbec netančí, naučily některé základní kroky, pokud se jim samozřejmě bude chtít. Hrát k tanci nám bude kapela Piknik. Program ale bude tak nabitý, že si večer užijete i bez tance. Kdo rád jí, určitě ocení báječný catering, s nímž nám pomáhá jedna z nejlepších boleslavských restaurací, MG restaurant Mirka Grusze. Chybět nebude ani vynikající víno, takže na své si přijdou i gurmáni. Máme připraveny i dvě soutěže, jednu taneční a jednu filmovou.

Jak velkou částku potřebujete pro Elinku vybrat?

Jak asi tušíte, částky za podobné pomůcky pro hendikepované jsou obrovské. Cena námi vybraného příslušenství k vozíku je kolem 80 tisíc korun. Je nám jasné, že se všechno nepodaří vybrat během toho jednoho večera, má to být vlastně takové odstartování a otevření sbírky. Uvítáme opravdu jakoukoliv částku, kdokoliv bude chtít přispět třeba jen pár korunami, budeme mu vděční. Plánujeme založit i účet, na nějž budou moci lidé posílat příspěvek, jeho číslo bychom v průběhu večera chtěli zveřejnit. Předběžně jsme si řekli, že by sbírka mohla běžet do konce roku. Ale uvítáme nejen finanční dary!

Jak tedy pomoci jinak než penězi?

Jednoduše, uvítáme i radu a pomoc jakéhokoliv druhu, třeba od lidí, kteří podobný problém někdy řešili. My momentálně spolupracujeme s jedním oddělením z automobilky Škoda a ještě s dalšími partnery, a řešíme s nimi, že by se nám to kolečko k vozíku pokusili vyrobit. Zaplatit by se tak musel jen materiál, což by samozřejmě byla o dost menší částka. I taková pomoc je velmi vítaná!

Pomáhat budou i prodané vstupenky, kde jsou k sehnání?

Zarezervovat si ji lidé mohou na recepci Vzdělávacího centra Na Karmeli, kde si zabookují stůl. Vlastní vstupenky pak dostanou na místě. Máme dvě cenové hladiny, vstupenky dolů prodáváme za 400 korun, na balkony za dvě stovky. Budou ale k dispozici i vstupenky za stovku, tam ovšem nezaručíme místo u stolu. Jinak nás lze kontaktovat i na našich stránkách nebo prostřednictvím facebooku.

Čtěte také: Běželi na podporu nemocné Amálky z Doks